Tradiční asijskou whisky na svých cestách největším kontinentem nesmíte minout

Foto: Pixabay.com

Že slova whisky a Asie nejdou dohromady? Možná ne, možná ano. V každém případě obliba této klasické pálenky ze Západu mezi místními roste, a to nejen mezi muži, ale poslední dobou i mezi ženami. Není na lepší zakončení náročného dne, než několika skleničkami dobré whisky.

Na kontinentu zemí vycházejícího slunce je dnes samozřejmě k dostání i spousta klasických západních značek whisky. To ale není důvod, proč nevykoušet některou z těch místních. A nebo můžete zkusit porovnávat – poznáte nějaký rozdíl?

Suntory Whisky Toki, Japonsko

Není možné hovořit o nejlepších asijských whisky a nezmínit Suntori. Tento populární japonský nápoj byl proslaven v USA díky scéně Billa Murraye ve filmu Ztraceno v překladu.

Je to klasický nápoj vytvořený ze směsi obilí a sladu, jehož hlavní předností je lehkost. Chuť sice postrádá dokonalou hloubku, přesto však je to skvělá whisky, kterou stojí za to vyzkoušet.

Kavalan King Car Dirigent, Tchaj-wan

Mezi tchaj-wanskou komunitou velmi oblíbený nápoj vyniká svou směsicí chutí založené na smetanovém karamelu, měkkém banánu, tamvé čokoládě, pepři a exotickém ovoci. Jednotlivé složky zrají v sudech zvlášť jako Bourbon a poté se dohromady míchají v kádi. Je to skvělý nápoj pro ty, kteří dávají přednost čistým a ostrým lihovinám.

Paul John Edited, Indie

Jedna z nejžádanějších pálenek na asijském trhu je zajímavá výrobou z ječmene sladovaném speciálním druhem skotské rašeliny, která jí dodává zvláštní kořenitou chuť. Když připočteme smísení se sladkými tóny sušeného ovoce smíchaného se skořicí, dostaneme jednu z nejlepších whisky zdejšího rozvíjejícího se trhu s originálními lihovinami.

Durian Whisky, Singapur

Proslulé nejsmradlavější ovoce světa se změnilo do podoby whisky. Ta se stala předmětem vášnivých debat mezi znalci whisky po celém světě.

Pro oživení neobvyklé chuti durianu používá palírna speciální patentovanou technologii fermentace, díky které nápoj obsahuje mimo alkoholu také velké množství vitamínů, bílkovin, minerálů a antioxidantů. Ať už je však sebelepší, většina lidí tento nápoj odmítá označovat za whisky. Rozhodně však stojí za vyzkoušení.