Bývalý jihokorejský prezident uvězněn za úplatkářství a zpronevěru

Foto: Pixabay.com

Někdejšího korejský prezident Lee Myung-bak byl 19. února převezen do vězení, aby nastoupil k sedmnáctiletému trestu odnětí svobody za úplatkářství a zpronevěru, a to poté, co neuspěl s odvoláním. Proč se vlastně bývalý prezident dostal do střetu se zákonem? Byl totiž shledán vinným za vytváření špinavých fondů učených pro přijímání úplatků od společnosti Samsung Electronics, a to výměnou za prezidentskou milost někdejšímu šéfovi společnosti Lee Kun-hee, který byl ve vězení za daňové úniky.

Neúspěšné odvolání, vyšší trest a nástup do vězení

Lee Myung-bak působil ve svém prezidentském úřadu od roku 2008 do roku 2013. Na krátkou dobu byl u vězněn v roce 2018, kdy byl odsouzen na 15 let a dostal pokutu 11 mionů USD. Byl však propuštěn na kauci, zatímco se odvolal s požadavkem na nižší trest.

S tímto odvoláním však nyní neuspěl, protože během slyšení soud nařídil trest vyšší, a to s ohledem na to, že Lee Myung-bak neprojevil lítost ani nevyjádřil pocit zodpovědnosti za své provinění. Soud dále uvedl, že místo toho obviňoval státní zaměstnance, se kterými spolupracoval a také zaměstnance společnosti Samsung.

Jihokorejským prezidentům se vězení nevyhýbá

Zajímavostí je, že Lee Myung-bak není prvním jihokorejským prezidentem, který skončil ve vězení po ukončení svého funkčního období. Přihodilo se to již několika jeho předchůdcům, a to zpravidla na podnět vyšetřování, které zahájili jejich političtí rivalové.

Ve vězení skončil například také Park Geun-hye, Leeův nástupce, který si má odsedět 32 let za úplatkářství a zneužívání moci poté, co v roce 2017 vyplynul na povrch korupční skandál, který vyvolal masivní pouliční protesty. Další bývalý lídr, Roh Moo-hyun, dokonce spáchal sebevraždu poté, co neunesl tíhu vyšetřování v korupčních záležitostech, které se týkaly rovněž jeho rodiny.