Indonésie vyzývá obyvatele ke sňatkům mezi bohatými a chudými

Foto: Pixabay.com

Indonésii trápí chudoba. Počet chudých domácností na hranici přežití tvoří kolem deseti procent z celkového množství zdejších obyvatel. Jeden ze zdejších ministrů přišel se zajímavým způsobem řešení. Chce nařídit členům chudých a bohatých rodin, aby uzavírali sňatky mezi sebou.

Sňatky mají snížit chudobu

Ministr pro místní rozvoj a kulturu Muadjir Effendy předestřel myšlenku, že pokud se jako doposud budou stále ženit pouze chudí s chudými a bohatí s bohatými, bude se bída místních obyvatel zřejmě neustále prohlubovat a počet takovýchto rodin bude narůstat.

Proto se rozhodl využít možnosti, kterou mu poskytuje muslimské právo, a sice vydat tzv. (náboženské rozhodnutí islámské autority poskytující pokyny k určitému chování), která by chudým přikázala hledat pro manželství bohaté a naopak. O rozhodnutí z 19. února 2020 informoval indonéský deník Jakarta Post.

Fatva podporuje ducha vzájemnosti

Indonéská rada Ulema, v jejíž kompetenci je vydávání fatev, návrh ministra Effendyho uvítala. Generální tajemník Anwar Abbas uvedl, že tato myšlenka naplňuje ducha vzájemné pomoci a jeho návrh za předpokladu, že manželství vznikne z lásky, podporuje.

Fatva by totiž neměla fungovat jako striktní nařízení, ale spíše jako doporučení. Effendy zároveň navrhl v případě sňatku dvou lidí z ekonomicky nestabilních rodin tzv. předmanželský certifikační program.

Snížit rychlost vzniku chudých rodin

Ten by měl pomoci jedincům chystajícím se vstoupit do manželství zlepšit své schopnosti a dovednosti tak, aby byli schopni po uzavření sňatku najít přiměřeně placenou práci tak, aby měli možnost se z nouze vlastními silami dostat. Tím chtějí zdejší politici snížit rychlost vzniku nových chudých rodin.

Podle informací deníku Jakarta Post vydala Světová banka oznámení, podle něhož kolem 45 % (cca 115 milionů) obyvatel tohoto ostrovního tichomořského státu nedosahuje ekonomické soběstačnosti a životního stylu střední třídy.  Pod hranicí chudoby se nachází 9,4 % z celkového počtu 57,1 milionu domácností. Přesto se tato čísla v průběhu času pomalu zlepšují a v průběhu posledních 15 let se zdejší vládě podařilo zvýšit počet rodin střední třídy ze 7 na 20 %.