U2 vystoupí na Filipínách, pokud se tu přestanou porušovat lidská práva

Foto: Pixabay.com

Irská rocková legenda U2 během svého turné po Asii uspořádala koncert na Filipínách pod podmínkou úplného dodržování lidských práv. Frontman Bono prohlásil, že v této oblasti nebude přijímat žádné kompromisy. Reaguje tím na krvavou protidrogovou válku vyvolanou zdejším prezidentem Rodrigem Dutertem.

Duterteho protidrogová válka si vyžádala už tisíce životů. Jeho snažení je převážně podporováno, nicméně kritické hlasy namítají, že se nejedná o nic jiného než o válečný zločin. Prezident totiž motivoval policii i širokou veřejnost k nelítostnému zabíjení prodejců a konzumentů drog. Kvůli tomu už také čelí vyšetřování Mezinárodního trestního tribunálu.

Zpěvák Bono je dlouholetý člen Amnesty International a také kritik Duterteovy protidrogové války. Filipínskému prezidentovi vzkázal, že v oblasti lidských práv nelze dělat kompromisy.

Nakrmte ryby těly feťáků

Prezident Rodrigo Duterte byl zvolen v roce 2016. Palčivou problematiku rozvinutého drogového trhu na území hlavního města Manily se rozhodl vyřešit radikálně po svém, když svým příznivcům vzkázal, aby zapomněli na zákony o lidských právech a zavázal se usmrtit 100 000 zločinců, jejichž těla chtěl vhodit do Manilského zálivu a nakrmit jimi ryby.

Za tímto účelem se neváhal obrátit na členy policie, jimž slíbil prezidentské milosti pro všechny, kteří by byli stíháni či posláni do vězení za prosazování jeho tvrdých zákroků.

V Duterteově drogové válce už přišlo o život více než 5 500 údajných prodejců a uživatelů drog, kteří se bránili zatčení. Svědci však tvrdí, že skutečné číslo je nejméně čtyřikrát vyšší.

Bono setkání s prezidentem odmítl, prý je populární dost

U2 procestovala Asii při svém koncertním turné Tree Tour 2019, během něhož navštívila města jako Tokio, Soul, Singapur, Bombaj a další. Po koncertu v Manile uvedl zpěvák Bono, že setkání s prezidentem Dutertem v plánu nemá, neboť i bez toho je tento politik prý velmi populární.

Zpěvák irské kapely však nebyl jediný, kdo otevřeně vůči filipínské protidrogové politice vystoupil. V roce 2016 po nástupu prezidenta do funkce zrušil svůj plánovaný koncert v Manile zpěvák James Taylor, který tím oficiálně protestoval proti volnému zabíjení lidí v zemi.