Tempeh je výživným darem tichomoří celému světu

Foto: Pixabay.com

Získal si srdce všech veganů a vegetariánů světa. Řeč je o pokrmu zvaném tempeh, který se jakožto náhrada masa stal hitem nedílnou součástí jídelníčku milionů lidí napříč kontinenty. Málokdo o něm ví, že vznikl vlastně náhodou.

Existence tempehu byla poprvé zdokumentována v knize Centhini z 18. století pocházející z království Mataram na ostrově Jáva. Dnes je jednou z nejoblíbenějších potravin nejen v Indonésii, ale po celém světě. Svým obsahem výživových látek je totiž perfektní náhražkou masa v jídelníčku vegetariánů.

Zkvašené tofu dalo vzniknout superpotravině

Tempeh je vyroben ze sóji metodou fermentace, což znamená, že při jeho výrobě je zapotřebí spoluúčast přátelských bakterií. Vznikl vlastně omylem při výrobě tofu, na které se chytily mikrobiální spóry, které jej kolem dokola obalily plísní. Když lidé zjistili, že je tato hmota po zkvašení nejenom jedlá, ale dokonce je velmi chutná, začali ji vyrábět záměrně.

Na území Indonésie vznikly firmy produkujících tempeh, ale často si jej lidé vyrábějí podomácku. Navíc v závislosti na složení místní půdy, má v každé oblasti svou nenapodobitelnou unikátní chuť.

Z nutričního hlediska jde o cennou potravinu. Fermentace má za výsledek lepší stravitelnost sójového proteinu. Navíc obsahuje řadu minerálů, jako je železo, vápník nebo zinek, které jsou díky působení mikrobů pro tělo rovněž snáze zpracovatelné. Nejen pro Indonésany se tak stal tempeh jedním z hlavních zdrojů bílkovin a vitamínu B-12.

Jak na výrobu tempehu?

Vyrobit tuto jávskou potravinu zvládne dnes už každý doma. Je pouze ze tří surovin a trocha času a tepla. Zapotřebí budou sušené sójové boby, vinný ocet a tempehový startér, který je dnes k sehnání za přiměřený peníz na mnoha e-shopech.

Sóju je potřeba přes noc namočit a ráno pečlivě odstranit slupky. Poté zrna zhruba půl hodiny až hodinu povařit, scedit a rozložené na plechu nechat důkladně proschnout. Jakákoliv vlhkost může produkt velmi snadno zničit. Po náležitém vysušení sóju dejte do suché mísy a nechte ještě trochu zchladnout. Až budou vlažné, přidejte pár lžic vinného octa a startér a vše důkladně promíchejte. Směs naplníme do igelitových sáčků nebo jiných neprodyšných nádob, do nichž propícháme malé dírky a dáme do tepla. Pro správnou funkci bakterií je zapotřebí teplota 26 – 34°C, která musí zůstat stálá po celou dobu kvasného procesu. Za jeden až dva dny je hotovo. Poznáte to podle toho, že se sójová zrna obalí bílým povlakem a vytvoří jednolitou masu hmoty. V tu chvíli je tempeh hotový a je možné jej bez obav uskladnit v lednici.