Japonské horké prameny jsou oblíbenou turistickou atrakcí

Foto: Pixabay.com

Ostrovní země Dálného východu má řadu kulturních a geologických specifik, které jinde ve světě nenajdeme. Jedním z nich jsou tradiční onseny, unikátní horké prameny vulkanického původu, které Japonci odnepaměti využívají jako veřejné lázně. V době 21. století se staly rovněž oblíbeným turistickým cílem. Zamíříte-li na cestu do Japonska, rozhodně je nesmíte minout.

Tichomořské kruhy ohně

Japonské ostrovy se rozkládají v oblasti tzv. ohnivých kruhů v Tichém oceánu, zvaného též Tichomořský lem. Je to pásmo zlomu tektonických desek, jenž má za následek zvýšenou vulkanickou činnost a početná zemětřesení. Mimoto však dává vzniknout mnoha přírodním jezírkům plným horké vody ohřívané z nitra Země.

Geotermálních lázní zvaných japonsky onsen najdeme na zdejším území bezpočet a dosud se těší obrovské popularitě jak u místních, tak mezi turisty. Ponořit své tělo do přírodního bazénku plného horké vody je nevšední zážitek.

Návštěva onsenů má svá pravidla

Jakožto tradiční historická místa vyžaduje návštěva japonských termálních pramenů dodržování několika zažitých pravidel, které je dobré před návštěvou znát a dodržovat. Před vstupem do onsenu je nutné ve vyhrazených šatnách vysvléci veškeré oděvy. Ve společných prostorách se návštěvníci pohybují zakryti ručníkem nebo v kimonu, které je v lázních pro návštěvníky k dispozici.

Většina onsenů má koupací oblasti pro muže a ženy oddělené, existuje ale několik málo z nich, kde je společné koupání povoleno. Vhodné je věnovat zvýšenou pozornost tolerance vůči tetování, které bylo v tradičním Japonsku známkou příslušnosti k ilegálním skupinám a mnoho onsenů přístup s nimi nepovoluje. Řešení je zakrýt malá tetování obvazem. Přístup do lázní není povolen ani menstuujícím ženám.

Tipy na nejlepší onseny v Japonsku

Na území japonských ostrovů je onsenů nepočítaně. Přinášíme několik tipů na ty nejoblíbenější z nich, které se zásadně liší svým prostředím a pojetím.

Kusatsu Onsen, Gunma: 1000 metrů nad mořem

Jedny z nejoblíbenějších termálních lázní v zemi s vysoce kvalitní pramenitou vodou, o níž se traduje, že umí léčit všechny nemoci vyjma zlomeného srdce. Někteří by ale přísahali, že umí vyléčit i to. Tento pramen proslavil německý lékař Erwin von Baelz koncem 18. století, kdy jeho návštěvu pro léčivé účinky doporučoval svým pacientům.

Kurokawa Onsen, Kumamoto: Tradiční atmosféra

Vprostřed ostrova Kyushu se nachází tradiční onsen, který si zachoval původní ráz tradičních japonských lázní, nerušený obřími hotely a billboardy, jako je tomu v jiných letoviscích. Kurokawa se pyšní nádhernou okolní krajinou s vinoucí se řekou lemovanou skalami a dřevěnými chatrčemi. Nejznámější ze zdejších pramenů nese název Nyuyoku Tegata a je známý tím, že tiší neurologické potíže.

Take no Yu, Tokio: Pulzující velkoměsto

Přímo v srdci japonské metropole se nachází další termální lázně zvané Take no Yu, které fungují více než sto let a jsou známy jako skrytý klenot. Místním obyvatelům jeho vody pomáhají s problémy plynoucími z prochladnutí, vyčerpání a bolestmi zad. Zdejší vody mají specifickou temnou barvu odstínu černé kávy, která je způsobena přítomností sopečného popela vyvěrajícího z nitra země.