Macao: Z křesťanského centra Portugalců na čínskou zábavní metropoli

Foto: Pixabay.com

Macao nebo také Macau je zvláštní administrativní oblast Čínské lidové republiky, která se nachází na jižním pobřeží země v deltě Perlové řeky zhruba 40 kilometrů od Hongkongu. Je to obří velkoměsto, které se řadí na seznam nejvíce prosperujících ekonomik světa.

Ve středověku se jednalo o důležitý obchodní uzel a přístavní město, odkud se převáželo zboží do Malajsie a Japonska. Tato země byla po dobu necelých pěti set let pod správou Portugalska. Tento fakt dal vzniknout ve městě zvláštní směsici východoasijské a křesťanské středomořské kultury.

Z lukrativní oblasti křesťanská bašta

Původně byla oblast Macaa součástí Číny už od doby 3. století před Kristem. V polovině 16. století však podplatili zdejší úředníky portugalští obchodníci, kteří si tím vydobyli povolení kotvit ve zdejším přístavu a obchodovat, což byla v té době velice lukrativní záležitost, neboť se zde setkávali kupci z celého asijského pobřeží od Malakky v Malajsii po Nagasaki v Japonsku.

Nemnoho let poté se v okolních oblastech Portugalci začali usazovat, načež Portugalci prohlásili Macao za svou državu pod jménem Cidade de Nome de Deus, neboli Město božího jména.

Ekonomický uzel dosloužil za půl milénia

O tři sta let později zde žilo už na 40 000 Portugalců včetně koloniálních otroků z Afriky, Indie a Malajsie. Portugalští kolonizátoři donutili vládnoucí dynastii Čching podepsat smlouvu o tom, že Portugalsko bude spravovat Macao a přilehlé oblasti jako svou kolonii. Tím se Macao stalo asijským křesťanským centrem.

Po střetu se španělskými a nizozemskými válečnými loděmi začalo Portugalsko se snahami o vyjednání nezávislosti Macaa na Číně. Trvalo to patnáct let, ale nakonec Čína uznala Macao jako suverénní území.

V roce 1974 se nová portugalská vláda rozhodla přerušit vztahy s Macaem jakožto pozůstatkem staré koloniální říše. Na to Čína zareagovala až o sedm let později čínsko-portugalským paktem, z něhož Macao vzniklo jako SAR (Special administrative region), zvláštní administrativní oblasti, čímž skončila 442 let trvající portugalská nadvláda nad Macaem.

Civilizační tavicí pec závislá na hazardu

Vzhledem k portugalské kolonizaci, ale také obchodním stykům Macaa s příslušníky jiných asijských národů se na jeho území vytvořila zvláštní a odlišná kultura, než jaká panuje na pevninské části Číny nebo druhé přilehlé SAR, Hongkongu. Dokonce zde vznikl zvláštní jazyk zvaný Patua, který v sobě kombinuje směs malajských, kantonských, sinhalských a portugalských slov. V poslední době je navíc na vzestupu angličtina, která se s místním už tak mišmašem mísí. Jakožto město čilé ekonomiky a obchodního ruchu se přeměnilo na baštu hazardních her, na jejichž výnosech stále dosud stojí zdejší ekonomika. Zdejší samospráva už ale činí kroky směřující k nápravě a větší diverzifikaci příjmů do svého rozpočtu.