Město z úsvitu dějin Myanmaru se dočkalo zápisu do seznamu UNESCO

Foto: Pixabay.com

Starodávná metropole Pagan na území Myanmaru se stala součástí světového kulturního dědictví zapsaného na seznamu UNESCO. Po dvacetiletém čekání na seznamu kandidátů bude toto chrámové město zachráněno před devastujícím zubem času i neodborných pokusů o restaurátorství. Myanmarská vláda si od zapsání památky na seznam slibuje i zvýšení zisků z turistického ruchu.

Dávná metropole s desetitisíců chrámů

Zájem turistů je již dlouho silným hnacím motorem Myanmaru, dříve známého pod názvem Barma, se rozprostírá na západním pobřeží poloostrova Zadní Indie v jihovýchodní Asii. Chrámové město Pagan leží téměř přesně v srdci tohoto státu a svým vznikem spadá na počátek našeho letopočtu. Svého času bylo hlavním městem tehdejší Paganské říše.

Zdejší stavitelé zde vybudovali úctyhodných 10 000 malých chrámů, 3000 klášterů a tisícovkou stúp, neboli buddhistických relikviářů. To vše na rozloze kolem stovky čtverečních kilometrů. Do dnešních dob se z těchto budov zachoval už jen zlomek, i tak jde ale o unikátní pohled do historie, z něhož mrazí. Na zničení budov se nejvíce podepsala řada ničivých zemětřesení, která Myanmar zasáhla v průběhu 20. století, z nichž nejhorší z roku 2016 dosáhlo síly 8 Richterovy škály a na 400 zdejších chrámů proměnila v hromady sutin.

Škody po diletantských restaurátorech

Na tváři starobylého města se podepsaly také neodborné restaurátorské zásahy iniciované tehdejší vojenskou vládou v průběhu 90. let, které naprosto ignorovaly původní architektonický styl města. Kromě toho také přilákaly tyto projekty nejen restaurátory a historiky, ale také vykradače, kteří se podíleli na plenění zdejších historických pokladů.

Po zapsání Paganu na světový seznam kulturního dědictví se oprav města ujali místní archeologové, které s podporou odborníků z UNESCO, kteří se společnými silami pokusí napravit škody, které jejich předchůdci svými neuváženými zásahy napáchali. Myanmarská vláda si od razítka UNESCO slibuje větší zájem turistů o návštěvu Paganu, který by přinesl do místní ekonomiky více peněz, které budou využity pro podporu obnovy chrámového města.