Tipy na muzea moderního umění v jihovýchodní Asii, která prostě musíte vidět

Foto: Pixabay.com

Moderní umění je jako okno do jiné perspektivy. A asijské moderní umění je pro Evropana jako okno do jiné perspektivy úplně jiné dimenze. Pokud vás vizuální umění alespoň trochu nenechává chladným, rozhodně musíte návštěvu některé z moderních galerií zařadit do svého itineráře cesty po zdejších končinách.

1. Muzeum moderního a současného umění v Nusantara (MACAN), Jakarta, Indonésie

MACAN je první institucí tohoto typu na území Indonésie a své brány návštěvníkům otevřela teprve nedávno, v roce 2017. Založil ji filantrop a sběratel umění Haryanto Adikoesoemo a hned rok nato se jeho muzeum umístilo mezi stovkou nejlepších míst světa časopisu Times.

Muzeum nabízí v závislosti na probíhající výstavě také některé interaktivní vzdělávací expozice pro děti a kromě toho také poskytuje možnosti vzdělávacích programů pro učitele pro vzdělávání jejich studentů v oblasti umění.

2. Muzeum umění Mori, Tokio, Japonsko

Budova nese jméno po slavném staviteli Mori Minoru a v jejích expozicích jsou převážně k vidění tematické výstavy asijských umělců. Už samotná stavba této galerie je uměleckým dílem a vyjadřuje Moriho lásku k moderní architektuře nadčasového designu.

K vidění jsou zde výstavy mnoha žánrů od architektury, designu, módy, fotografie nebo videa. Expozice vyvažují mainstreamové umění a jisté designérské výstřelky a důmyslným způsobem tak využívá psychologického efektu ke sjednocení komunity.

Za příplatek můžete vystoupat až do nejvyšších pater budovy a vychutnat si panoramatický výhled na Tokio ze střechy muzea.

3. Centrum současného továrního umění, Ho Či Minovo Město, Vietnam

Zakladatelkou centra je mladá malířka Ti-a, která si od vytvoření muzea slibuje vytvoření umělecké sítě ve Vietnamu a přiblížení moderního umění blíže komunitě, přivyklé spíše tradičním směrům. Pokládá svou galerii za jakousi továrnu kritických myšlenek.

Architektura samotného muzea se řadí k avantgardnímu stylu. Celá stavba je vytvořena z recyklovaných přepravních kontejnerů, pečlivě umístěných tak, že dohromady vytvářejí jedinečnou skulpturu nejrůznějších úhlů a barev. Pravidelně se zde konají výstavy, přednášky, workshopy, divadelní představení i filmové projekce. Součástí centra je kavárna, koktejlový bar a restaurace, která nabízí menu z lokálních organicky pěstovaných surovin.

4. Muzeum umění Pinto, Filipíny

Na okraji Manily se před zraky světa skrývá malá, středomořím inspirovaná galerie vystavujících umělecká díla nashromážděná bývalým ředitelem jedné z největších filipínských soukromých nemocnic, Dr. Jovenem Cuanangem. Součástí zdejší expozice jsou nevídané kousky brilantních filipínských umělců různých generací, od klasických po novodobé. Mimoto se zde nachází také malá kavárna, v níž jsou k dostání těstoviny, pizza a sendviče.

5. MAIIAM Muzeum současného umění, Thajsko

Je to první expozice tohoto typu na území bývalého Siamu. Muzeum sídlí v repasované budově skladu v Chiang Mai a vytvořil jej umělec a prodejce starožitností z Paříže Jean-Michel Beurdeley. Exteriér budovy tvoří blyštivé a stále se měnící vzory.

Zdejší výstavy prezentují díla umělců, kteří pracovali nebo žili v Thajsku, ale k vidění zde byly také výstavy zaměřené na geopolitické problémy. MAIIAM v roce 2017 obdrželo cenu za Nejlepší nové muzeum Asie a Pacifiku na prestižní soutěži nejlepších kulturních destinací světa, přezdívané také jako „Oskary“ pro muzea.