Největší městské aglomerace Číny dle počtu obyvatel

Foto: Pixabay.com

Čínská města jsou nejlidnatější místa na světě – ve vybraných z nich žije dokonce více lidí než v některých zemích. Jenomže populaci netvoří jenom město samotné, ale také přiléhající aglomerace vytvořená v důsledku „srůstání měst“. V největší aglomeraci Číny má po dosažení vrcholu žít na 70 milionů lidí; a pět nejlidnatějších aglomerací Číny aktuálně přesahuje populaci 20 milionů. Většina z nich přitom žije na území, které se přibližně 4 – 6x větší než naše hlavní město. Průměrná ustota zalidnění tak běžně dosahuje 3 600 – 5 600 obyvatel na km2.

Kuang-tung (Kanton): Výrobní centrum enormních rozměrů

O největší čínské aglomeraci neměl ještě před 30 lety nikdo ani tušení – přesto v ní dnes žije na 45 milionů obyvatel; a do budoucna jich má být téměř dvojnásob. Tahle veleaglomerace vzniká od konce 80. let 20. století na jihu Čínské lidové republiky, kde ji nechal založit Teng Siao-pching, „otec“ dynamické ekonomiky Číny. Už tehdy bylo předurčeno propojení ústí Perlové řeky, které bylo ideální pro transport i stavbu měst. Centrem aglomerace se stalo historické město Kuang-tung (Guangzhou) známé spíše jako Kanton.


Nejlidnatější aglomerace světa má úplně srůst po roce 2030, kdy v ní bude žít kolem 70 milionů lidí. Vzhledem k tempu čínské ekonomiky a neustále poptávce po výrobě to ale vypadá, že bude tohle číslo o poznání vyšší. Vláda i město nicméně začaly přistěhovalectví omezovat, a např. do Kuang-tung se dostanou výhradně inženýři a jiní vysokoškoláci. Počet obyvatel tvoří kromě Kuang-tung také města Šen-čen (Shenzhen), Tung-kuan (Dongguan), Fo-šan (Foshan), Ťiang-men (Jiangmen), Čung-šan (Zhongshan), Ču-chaj (Zhuhai) a Chuej-čou (Huizhou), která leží v okruhu stovek kilometrů.

Šanghaj: Obchodní centrum Číny

Čínská lidová republika je velmi známá právě díky Šanghaji, která je druhou největší aglomerací v zemi. Vždyť právě tady vznikl první symbol moderní Číny, slavná Perla Orientu, která stojí v Pchu-tung, jedné z nejvýznamnějších obchodních čtvrtí na světě. Dohromady s městy Su-čou (Suzhou), Čchang-ču (Changshu) a Zhangjiagang žije v aglomeraci Šanghaje přes 35 milionů obyvatel. Přistěhování nových je tu ale poměrně omezené, takže dostávají povolení k pobytu výhradně vysokoškoláci.


Čchung-čching (Chongqing): Osamělý gigant ve středozemí

Většina velkých měst leží podél jižního a východního pobřeží, avšak třetí nejlidnatější aglomerace vznikla ve střední Číně. Místo protkané historií zaujímalo několik let post hlavního města Číny, což pravděpodobně nastartovalo jeho ekonomický i populační růst. V aglomeraci Čchung-čching (Chongqing), do níž spadají také města Banan a Yubei, žije přibližně 30 milionů obyvatel. Vzhledem k velkému rozvoji výrobního průmyslu je předpokládán další růst populace; jenomže Čchung-čching se potýká s poměrně velkým smogem, a není proto vyloučené, že vláda další výrazný rozvoj města stopne.


Peking: Hlavní město Čínské lidové republiky

Mezi nejlidnatější aglomerace patří rovněž Peking, který se ovšem v posledních letech potýká s problémem přelidnění. Vláda proto začala značně regulovat množství přistěhovalců do hlavního města Číny, a udržuje si tak populaci kolem 24,5 milionů obyvatel v celé aglomeraci. Tu tvoří kromě Pekingu ještě venkovské oblasti kolem měst Zhuozhou, Sanhe a autonomní oblast Dachang Hui.


Chang-čou (Hangzhou): Historické centrum vodní kultury

Největší aglomerace Číny s počtem přes 20 milionů uzavírá východočínské město Chang-čou (Hangzhou), které je známé jako centrum vodní kultury. Město patří k historickým centrům čínské civilizace, a hrálo klíčovou roli během přesidlování obyvatel z venkova do měst. Spolu s městy Shaoxing a Yuecheng má Chang-čou přes 21 milionů obyvatel, kteří žijí převážn v blízkosti řeky tozdělující město.