Bengálští tygři si chodí hrát k lidem. Může za to omezení turistiky a blokády kvůli koronaviru

Lidé žijící v západním Bengálu se stále častěji setkávají s obřími kočkami. Krizová opatření proti šíření koronaviru omezila zdejší lidskou činnost a zvířata stále častěji opouštějí mangrovové lesy a vydávají se prozkoumávat území lidí. Začali se objevovat až třikrát častěji než dřív.

Omezení turismu omezilo zvuky, které tygry děsí

Sundarbans se rozkládá částečně na území západního Bengálska a částečně v sousedním Bangladéši. Je to největší mangrovový les na světě a je to také domov největší kočkovité šelmy na světě, ohroženého majestátního tygra bengálského.

Poté, co se kvůli šířící se pandemii koronaviru zdejší území uzavřelo před turisty a ani zdejší obyvatelé nemohou pracovat tak, jako předtím, se zvýšil výskyt těchto koček mimo jejich útočiště mezi mangrovy.

„Pozorování tygrů po zablokování země vzrostlo. Za normálních okolností nebyli k vidění častěji než dvakrát do týdne. Nyní se objevují až šestkrát týdně,“ uvedl ředitel tygří rezervace Sundarbans, Sudhir Das. Situaci vysvětluje blokací země a pozastavení turistického provozu, s nímž souvisí častý pohyb hlučných motorových člunů, jimiž se obvykle cestovatelé v regionu pohybují a které tygry děsí.

Populace tygrů pomalu roste

Zároveň se podle státního lesního oddělení Západního Bengálska celkově zvětšuje i celková populace těchto zvířat, která jsou zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. Zatímco v roce 2018 bylo zaznamenáno 88 kusů těchto dravých tvorů, během minulého roku se jejich počet zvýšil na 92, z nichž zdejší lesní úředníci za pomocí více než 700 fotopastí napočítali 43 samic a 11 mláďat.

Mangrovový prales Sundarbans se rozprostírá na ploše kolem 10 000 čtverečních kilometrů a jeho název je odvozen od stromů Sundari, které se v tomto regionu v hojném počtu vyskytují. Vláda zvýšený výskyt dravců v oblasti připisuje přísnému zákazu lovu a také zvyšování povědomí mezi zdejšími vesničany. Přesto však neustále dochází k mnoha konfliktům mezi tygry a lidmi, a to v důsledku neustálého zmenšování plochy rezervací.