Yarchagumba neboli Himalájská viagra je zázračná látka dražší než zlato

Parazitická houba jménem Cordyceps žije na úkor himalájských housenek, které svou přítomností pomalu zabíjí. Na rozdíl od housenek ale lidskému organismu nebývale svědčí. Díky tomu se z Cordycepsu, která nese místní název Yarchagumba, stala vyhledávaná komodita, jejíž gram předčí hodnotu zlata. Tato látka byla dokonce zapletena do velké čínské korupční aféry, kdy se vládní úředníci upláceli právě několika gramy této houby. Její účinky totiž údajně mají moc léčit všechny nemoci včetně rakoviny, stimulují fyzické výkony a působí prý jako prvotřídní afrodiziakum. To je také důvod, proč sběrači, kteří se živí získáváním této suroviny, kvůli ní často riskují své vlastní životy.

Zázračný parazit prý posiluje organismus, je ale jen pro bohaté

Ať už jsou účinky Yarchagumby opravdové nebo ne, její vlastnění je symbolem vyšších asijských tříd. Vzhledem k její ceně je její konzumace vyhrazena pouze pro ty nejbohatší. Kilogram této látky je ceněn zhruba na 90 000 amerických dolarů, čímž se Cordyceps stává nejdražším parazitem světa. Kilogram zlata, pro srovnání, vychází zhruba na cenu o 20 000 dolarů nižší.

Historie zná housenku i s jejím parazitem už několik staletí. V Mandarinu bývala zvána Dong Chong Xia Cao, což znamená „zimní červ, letní tráva“. Kromě jejího využití jakožto náhražky viagry disponuje prý celou řadou dalších výjimečných vlastností. Kromě zvýšení libida a také zlepšení reprodukčních schopností dokáže údajně zlepšit zdraví ledvin a léčit mimo jiné také obezitu nebo rakovinu. Její užití je rovněž dáváno do souvislosti se zvyšováním výkonnosti čínských atletů na olympijských hrách, kde měla podpořit výkony zdejších sportovců.

Zrádná ledová skaliska lákají pravidelně davy sběračů

Vysoká cena Yarchagumby je do jisté míry dána také nesnadností jejího sběru. Je zapotřebí housenky i s parazitem sbírat přesně v době, kdy je parazit nejvíce vyvinutý, což bývá obvykle během pouhých dvou týdnů od začátku do půli dubna. Housenka se nachází vysoko v chladných a zrádných horských pásech Himalájí, kde je teplota těsně pod nulou, ale půda ještě není úplně zmrzlá.

Houba s latinským názvem Ophiocordyceps sinensis napadne organismus housenky, na jejíž úkor roste a pomalu ji zabíjí. Když housenka zemře, houba roste dál v její mrtvé hlavě a čeká, až se přiblíží její další hostitel. Někteří lidé, zejména z regionů, jako je Nepál, Bhútán, Tiebet či Indie, často doslova riskují své životy, aby objevili a posbírali dostatečné množství těchto housenek, které jim vydělají často největší část jejich ročního rodinného rozpočtu. Národní akademie věd uvedla, že na lov housenky vyráží každoročně stovky tisíc sběračů, kteří se vystavují nebezpečí jednak pádu ze skály a jednak extrémnímu počasí a horským lavinám.