V Bangladéši frčí pestrobarevné plnovousy, jsou k vidění od jasně rudé po oranžovou

Pestrobarevné vlasy, případně vousy obvykle mívají na svědomí mladí rebelové protestující proti tradicím a systému. Úplně jiná situace nastala koncem loňského roku v bangladéšském hlavním městě Dháka. Mezi zdejšími muži v letech se rozmohla móda pestrobarevných vousů a vlasů v odstínech zapadajícího slunce od rudé až po zářivou oranž mandarinek. Barevné variace zdejším mužům poskytují možnosti květů henny a muži přeneseně i doslova září.

Hennou si prý vousy barvil i Mohammed

Do zářivých barev svých strnišť se místní postarší muži doslova zamilovali. Vousy do odstínů zapadajícího slunce si však barví i nejvyšší imámové, kteří tuto činnost vysvětlují jako prokázání vrcholného muslimství, neboť prorok Mohammed si podle některých náboženských textů prý také barvil vlasy. A protože v Bangladéši většina z místních 168 milionů obyvatel vyznává islámskou víru, na plošný módní trend je zaděláno.

„Od kleriků jsem slyšel, že prorok Mohammed použil hennu na obarvení svých vousů,“ vysvětluje Abu Taher, který bydlí v Dhace, proč jeho vous září oranžovorudou barvou. Spousta mužů, kteří se rozhodli si plnovousy rovněž obarvit, se dovolává na mladší vzhled, který jim pestrobarevná henna prý dodává.

„Miluji to. Moje rodina říká, že vypadám mnohem mladší a hezčí,“ uvedl pro agenturu AFP šedesátiletý vrátný Abul Mia, který pracuje na místním trhu se zeleninou.

Souhlasí s ním také o deset let mladší Mahbubul Bashar, v jehož úsměvu se zračí radost z nového vzhledu, který mu henna dodala. „Poslední dva měsíce to používám na vlasy. Líbí se mi to,“ raduje se Bashar.

Místní kadeřníci nebývale prosperují

Tradice užívání henny pro ozdobu těla v zemi existuje už po mnohá desetiletí. Nyní ale dosahuje neočekávaných výšin popularity. Doposud se henna tradičně používala pro zdobení nevěst při svatbách, které si tímto barvivem vymalovávaly složité vzory zejména na rukou. V muslimských komunitách se ale také už poměrně dlouho používá právě pro barvení vousů, a to právě s odkazem na proroka Mohammeda. Nyní prakticky není možné projít po ulicích Dhaky a nesetkat se s oranžovým plnovousem, nebo aspoň knírem či vlasy.

„Nasazení henny se stalo v posledních letech pro starší muže módou,“ potvrdila místní novinářka z časopisu Canvas Didarul Dipu, která dodává, že úspěch henny je částečně dán zejména její místní všeobecnou dostupností, jakožto i snadností její aplikace.

Trend oceňují zejména místní kadeřníci, kteří se o aplikaci barvy na mužské plnovousy starají. „V minulosti jsme jen stěží získávali své zákazníky,“ vzpomíná kadeřník Shuvo Das. „Teď tu ale máme klienty, kteří chodí každý týden, aby si nechali obarvit vousy.“