Kamenný les Shilin (Š‘-lin), ve kterém zkameněla dívka

Foto: Pixabay.com

Kamenný les Shilin známý také jako „kamenný les Kchun-ming“  je uskupení vápencových sloupů, které svým tvarem připomínají zkamenělé stromy. Většina z nich se vzpíná do výšky 15 metrů, a nejvyšší dosahují až 30 metrů. Kamenné sloupy prorůstá zeleň a na některých místech vznikla malá skalní jezírka. Převážně ostré vrcholy vytváří kamenný labyrint – nemusíte se ale bát, veškeré stezky jsou v lese řádně vyznačeny.

Kamenný les Shilin se rozprostírá 90 km od Kchun-mingu, hlavního města provincie Jün-nan v Čínské lidové republice. Každý rok láká domácí i zahraniční turisty, kteří do oblasti míří v rámci největších lákadel provincie. V městečkách u kamenného lesa se nachází několik desítek hotelů, takže se můžete v okolí zdržet déle.

Kamenný les Shilin je rozdělen do sedmi částí

  • Větší a menší kamenné cesty – oblast známá také jako Kamenný les Lizijing
  • Kamenný les Naigu
  • Zhiyunská jeskyně
  • Jezero Chang – Dlouhé jezero
  • Jezero Yue – Měsíční jezero
  • Vodopád Dadie
  • Jeskyně Qifeng

Legenda o dívce, která v lese zkameněla

Podle legendy se v kamenném lese narodila krásná dívka Ashima pocházející z lidu Yi. Ta se jednoho dne zamilovala do svého nápadníka, kterého si ovšem nesměla vzít. Dívka nechtěla zákaz uposlechnout, načež se změnila v kámen uprostřed lesa, který dodnes nese její jméno. Každý rok oslavují 24. dne šestého lunárního měsíce lidé Yi den, kdy dívka zkameněla. Festival zahrnuje folklórní tance a zápasy mužů.

Cestování do kamenného lesa

Do kamenného lesa míří denně autobusy i vlaky. Nedávno byla také dostavěna vysokorychlostní trať, která vám ušetří až 80% času.

Otevírací doba je celoročně od 08:00 do 18:00. Doporučený čas návštěvy jsou 3 – 4 hodiny, při velkém zájmu se ale můžete zdržet déle.

Autobusem rovnou do lesa

Několikrát denně jezdí do kamenného lesa přímé autobusové spoje, které vyjíždí ze západního autobusového nádraží Kchun-ming (Kunming West Bus Station) a míří do části kamenného lesa Naigu nebo do Shilinu. Za 25 čínských yuanů zdoláte cestu dlouhou 80 km za 1,5 hodiny. V sezóně vyjíždí autobus každých 20 – 30 minut; mimo sezónu každých 40 minut.

Pohodlí ve vlaku

Pro větší pohodlí můžete vyrazit do kamenného lesa vlakem, který vyjíždí z hlavního vlakového nádraží Kchun-ming (Kunming Railway station) a míří do města Shilin ležícího necelých 8 km od kamenného lesa. Za 20 čínských yuanů zvládnete cestu dlouhou 70 km za zhruba 1,5 hodiny.

Rychlovlakem za 20 minut

Začátkem roku 2017 byla mezi Kchun-mingem a Shilinem dokončena vysokorychlostní trať, po které vás vlak přepraví 250 – 300 km rychlostí z jednoho místa na druhé za 20 minut. Za jízdenku zaplatí první osoba 29 čínských yuanů; druhá pouze 18 čínských yuanů.

Vydejte se do okolí kamenného lesa

Pokud se zdržíte v okolí kamenného lesa déle, můžete se vydat do folklórní vesnice lidu Sani, kteří jsou příslušníky lidu Yi. Žijí v malé vesnici Yuehu vzdálené 10 km severovýchodně od kamenného lesa. Lidé Sani vám předvedou své umění tance a zpěvu v doprovodu typických hudebních nástrojů. Návštěvu vesnice můžete spojit s blízkým jezerem Yuehu, po kterém se vesnice jmenuje.

Historie lesa je stará 270 milionů let

Historie kamenného lesa Š‘-lin sahá do permského období před 270 miliony lety, kdy bylo v oblasti mělké moře. To začalo postupem času ustupovat, až vystoupila rozsáhlá ložiska pískovce překrytá vápencem. V důsledku působení vody a větru vznikala vznikaly sloupcové útvary, které připomínají dnešní les.