Thanaka: Starověké největší tajemství krásy myanmarských žen

Asie je známá svou láskou ke kosmetickým výrobkům. Přestože mnozí znají thajskou rutinní péči o pleť o deseti krocích, většina lidí naopak vůbec netuší, co je to Thanaka. Ta přitom byla po staletí používána lidmi v tehdejší Barmě (dnešní Myanmar) jako nedílná součást péče o krásu a zdravou pleť. Pokud jste již Myanmar navštívili, možná jste uvažovali, proč si lidé potírají kůži bílou pastou. Odpověď je Thanaka.

Univerzální krém pro krásnou a zdravou pleť

Dřevo stromu Thanaka se v Asii hojně využívá jako léčivo. Myanmarští ji ale používají hlavně jako kosmetický produkt. Na všech zdejších tržištích jsou v prodejních stáncích k nalezení polena Thanaky připravená ke zpracování na zlatobílou pastu.

Tato pasta se mimo jiné používá jako přírodní verze opalovacího krému a je populární také díky svým silným antioxidačním vlastnostem. Thanaka obsahuje vysoké množství vitaminu E, který chrání pokožku před volnými radikály a znečištěním a navíc stimuluje produkci kolagenu a působí tak pro udržení zdravé a hladké pleti. Kromě toho má pasta z tohoto dřeva protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti, které zase pomáhají bojovat s akné a vyrážkami. Navíc pokožku krásně zvlhčuje díky hydratačním schopnostem.

Ze stromu kosmetický produkt za 35 let

Výroba krému z Thanaky přitom není nic snadného a hlavně rychlého. Thanaka je strom, jemuž trvá dva roky, než vyroste, ale kosmetický produkt z něj lze vyrobit až za tři a půl desetiletí. Přeměna kůry na kosmetický produkt probíhá tak, že se rozdrtí o desku vlhkého kamene a zpracovává se tak dlouho, dokud se z něj samovolně nevytvoří pasta. To se stane díky míze a esenciálním olejům, které se ze dřeva mechanicky začnou uvolňovat. Díky tomu se Thanaka vyznačuje hedvábnou texturou a vůní připomínající čerstvou kůru.

V Myanmaru se obvykle aplikuje na tváře a ruce zejména žen, ale také mnohých mužů, i když u nich to není tak běžné. Kromě žen je s kůží bílou od Thanaky možno často vidět také děti, kterým prý kúra pomáhá udržet čistou a zdravou pleť i v pozdějším životě.