Záhady kolem jeskynního komplexu Longyou v Číně, některé nelze vysvětlit

Foto: Pixabay.com

Území východočínské provincie Če-ťiang ukrývá pozoruhodný jeskynní komplex, kolem něhož dodnes kolují velké otazníky. Nikdo totiž neví, z jakého důvodu bylo místo vytvořeno, a dokonce o něm neexistují žádné písemné záznamy. Projekt takového rozsahu by přitom muselo investovat císařství nebo přinejmenším skupina zámožných šlechticů. Desítky jeskyní vytesaných do skalního masivu leží ve východočínské provincii Če-ťiang (Zhejiang) nedaleko města Longyou.

Největší záhady jeskyní Longyou, které nelze vysvětlit

Nevyřešených odpovědí je kolem jeskynního komplexu Longyou víc než dost. Do Če-ťiang přišlo kvůli nim nespočet odborníků z celého světa, kteří zkoumali jeskyni i okolí z pohledu různých věd. Nakonec ale tohle místo vyvolalo v každém z nich více otázek než odpovědí.

Hloubení jeskyní bez moderních nástrojů

Komplex byl vytesán do poměrně tvrdého prachovce, a to do hloubky 30 metrů. Aby mohly desítky místností vzniknout, muselo dojít k vytěžení cca milionu kubických metrů kamene. Tzn., že muselo na hloubení pracovat minimálně dva tisíce dělníků dnem i nocí po dobu tří let. Další stovky potom musely zajistit odvoz suti, výzdobu stěn, zásobování apod. Počet pracovníků by tak zarážející nebyl (vždyť třeba na Velké čínské zdi jich pracovalo přes milion) – divné ovšem je, že se podařilo celou věc i přes její rozměry utajit.


Mohlo by vás zajímat: Če-ťiang, centrum vodní kultury


Žádné písemné zmínky o existenci jeskyní Longyou

O budování jeskyní Longyou neexistují žádné zmínky ve starých spisech, a dokonce se nedochovaly ani svědectví o jejich existenci. Dodnes tak nikdo neví, za jakým účelem byly vlastně jeskyně zřízeny a kdo za vším stojí. Je to opravdu podivné, aby nebylo místo takových rozměrů nikde zaznamenané …ale možná bylo určeno k tajným operacím, o nichž věděla pouze hrstka vyvolených.

Tvůrci nezanechali jedinou stopu o přítomnosti lidí

Stavitelé po sobě nezanechaly jedinou stopu, žádný náznak života nebo lidské činnosti nebyly v jeskyních nalezeny. Skoro, jako by ji někdo dokonale uklidil do posledního smítka prachu. V žádné z místností ani přiléhajícím okolí přitom nebyl objeven ani zapomenutý nástroj, část suti nebo jiné zmínky.

Totožná výzdoba v každé místnosti

Každá z místností je odshora dolů pokryta dokonale uspořádanými čarami, které pokračují ve stejné linii po celém komplexu. Ale proč věnovali stavitelé tolik úsilí, aby vyzdobili všechny místnosti naprosto totožně? Měl snad jednotný vzor nějaký hlubší význam? Jedinou spojitostí byly podobně vyzdobené keramické nádoby, které byly nalezeny několik kilometrů od jeskyní. Podle zjištění pochází z roku 800 – 500 př. n. l.


Mohlo by vás zajímat: Žluté hory (Huangshan) – tisíce let historie a inspirace


Hluboká jezera bez významu

Některé prostory byly zaplaveny vodou, v níž ovšem neexistoval žádný život. Původně se předpokládalo, že jsou jezera podzemně propojena s venkovními jezery, kterým místní říkají „bezedné rybníky“. Ve vodě ale nebyly objeveny ani ostatky ryb nebo jiných živočichů. Otázkou tak zůstává, proč byla v jeskyních Longyou tak hluboká jezera. Měla snad sloužit jako zásoba pitné vody pro skrývající se armádu?