Čínští zeměměřiči byli prvním týmem v roce 2020, který zdolal Mount Everest

Skupina čínských geodetů se poslední květnovou středu stala prvním týmem, který v letošním roce vystoupal až na vrchol nejvyšší hory světa Mount Everest, kde se pokoušeli za pomoci satelitní technologie zpřesnit údaj o výšce této nejvyšší osmitisícovky a zjistit, který bod na jejím vrcholu je ten ze všech nejvyšší. Státem podporovaná expedice je prvním a ještě na nějakou dobu i posledním týmem, který na horu vystoupal, protože Čína a Nepál v březnu kvůli pandemii koronaviru přerušila lezeckou sezónu.

Nejpřesnější měření výšky Everestu i po zemětřesení

Tým sestavil své průzkumné vybavení podle předpovědí počasí a podle jasně modré oblohy. Když vystoupali až nahoru, bouchli potom ve svém táboře těsně pod vrcholem láhev šampaňského, což natočili na videozáznam, který následně poskytli čínským státním médiím.

Přesná výška masivní hory v pohoří Himálaj je dosud předmětem debaty odborníků i horolezců. Poslední oficiální čínský výzkum z roku 2005 naměřil výšku od úpatí až po vrchol v hodnotě 8 844,43 metrů, přičemž nezahrnoval sníh a ledovou vrstvu na samém vrcholku hory. Naoproti tomu nepálská oficiální hodnota měření počítala i s ledovou krustou a naměřila výšku Everestu o čtyři metry vyšší.

Geologové rovněž spekulovali o tom, zda nedávná divoká seismická aktivita a zejména nejsilnější zemětřesení, které proběhlo v Nepálu v roce 2015, neovlivnilo výšku hory. Proto Státní zpravodajská agentura Xinuha nabídla svou expedici jako možnost dosažení velmi přesného měření. Expedice geodetů měla použít průzkumné zařízení založené na technologii vysíláním a přijímání signálů z čínského orbitálního satelitu a následně mají být použity další „pokročilé domácí průzkumné a mapovací nástroje“.

Po nejasnostech ohledně termínu zveřejnění výsledků výzkumů se nakonec čínská a nepálská strana koncem května rozhodly, že výsledky odhalí v rámci společného oficiálního prohlášení.

Počasí a podmínky výstupu jsou pro horolezce nebezpečné

Zeměměřičská výprava vyrazila původně už 30. dubna, ale kvůli nepříznivému počasí byla dvakrát neplánovaně zpožděna. Horolezci jsou na počasí životně závislí a pro riskantní výstup mají jen krátké časové okno v hlavní jarní lezecké sezóně předtím, než přijde letní monzun, který s sebou pravidelně přináší velmi nebezpečné klimatické podmínky a výstup už by pak nebyl možný. Horolezecká sezóna v loňském roce 2019 na Mount Everestu zaznamenala co do počtu expedic rekordní zájem, který vedl ke smutnému počtu 11 obětí na životech, protože horolezci museli čekat celé hodiny doslova ve „frontě“, než mohli dosáhnout vrcholu, a fatální pro ně byl nedostatek kyslíku.