Po stopách japonských samurajů v 21. století

Foto: Pixabay.com

Fascinují-li vás samurajové, jejich zvyky, způsob boje nebo význam v dějinách Japonska, můžete se vydat za poznáním jejich prastaré kultury. Pojďte s námi nahlédnout do míst největších samurajských center, odhalit jejich původ a poznat část jejich života. Přežitky z dob samurajů jsou na některých místech Japonska stále k vidění, a i když neuvidíte boje na život a na smrt ani rituální sebevraždy, můžete nahlédnout do jejich obydlí a porozumět jejich životu po vzoru pradávných tradic ctnosti a mistrovského umění boje.

Kdo byl samuraj a jaké měl postavení ve společnosti

Samurajové byli legendární japonští válečníci, kteří kráčeli po zemi mezi 12. a 19. stoletím. Známí byli především svou oddaností a ctí, která měla v každém případě přednost i před samotnou smrtí, žili totiž dle kodexu válečníka jinak známého jako „bushido“. Samurajský válečník musel ovládat umění boje, k němuž mu nejčastěji sloužila katana, jíž vládl jako kaligraf štětcem. Vyznačovali se výraznou zbrojí (často různě zbarvenou) a dlouhými vlasy, do války potom často nosili masky, které měly zastrašit nepřítele.

O původu samurajů koluje spousta mýtů, avšak většina zdrojů vede na japonský venkov 12. století, kdy si bohatá šlechta najímala elitní válečníky na ochranu svého majetku a pozemků. Později se stali samurajové nejvyšší armádní složkou, až v 15. století stanuli v čele společnosti.

Životní styl samurajů přežívá v Japonsku dodnes

Chcete-li vidět z historie co nejvíce, můžete navštívit některé z dávných center samurajů, kteří byli často nuceni žít v městských hradech. Po celém Japonsku jsou udržována místa po vzoru samurajského života, z něhož můžete vidět jejich domy, zbroje i sbírky umění.

Nikko Edomura: Život samurajů v zábavním parku

Nedaleko od hlavního města Japonska bylo na počest samurajů zrestaurováno 400 let staré město z období Edo, v němž vznikl zábavní park Nikko Edomura. Ten patří k nejlepším parkům ukazující dávnou historii a starý život Japonců. Po městě se prochází nespočet lidí ve zbrojích a oblečení samurajů, a k vidění jsou i divadelní představení, samurajské show, muzea a různé obchody se suvenýry.

Kanazawa: Zachovalé pozůstatky japonských samurajů

K nejlépe zachovalým místům v Japonsku patří hrad Kanazawa, k němuž přiléhá stará samurajská čtvrť Nagamachi, v níž bydleli samurajové se svými rodinami. Téměř nedotčené stavby a dřevěné domy uchovávají historickou atmosféru, která se line napříč residencemi se vstupními branami, hliněnými zdmi, úzkými uličkami i vodními kanály. Přístupných je několik domů, ovšem hlavní atrakci představuje rozlehlá rezidence Nomura-ke zachycující život samuraje a jeho sbírku artefaktů.

Mohlo by vás zajímat: Kdo je gejša (geisha) a kým byla pro Japonce


Kukunodate: Přeneste se do života samurajů

Nejznámější samurajská čtvrť se nachází v městečku Kukunodate na severovýchodě Japonska. Dokonale zachovalé domy prezentují život samurajů, který si můžete v šesti z nich prohlédnout (ostatní domy jsou bohužel veřejnosti nepřístupné). V každém domě uvidíte část života samurajů a jejich zálibu ve sbírání věcí jako je samurajské oblečení, zbroje, válečnické masky nebo obrazy.

Městský hrad Hagi: Život japonských samurajů na jednom místě

Starý hrad Hagi patří mezi městské hrady, v nichž samurajové trávili většinu svého života. Stovky let staré panství bývalo sídlem mocného klanu Mori, který ovlivňoval vývoj Japonska v období Edo. Dokonale zachovalý hrad obklopuje komplex plný chrámů, bílých zdí a samurajských domů, z nichž jsou tři přístupné veřejnosti. Kikuya, residence Kubota a residence Kido Takayoshiho. Všechny jsou v typickém japonském stylu, včetně posuvných dveří, podlah tatami, starých lamp a nástrojů.

Nedaleko hradu Hagi stojí také muzeum Kamaya, mezi jehož zdmi najdete nespočet exponátů zachycujících život samurajů. Sbírka patří k největším v zemi, a patří do ní nostalgické starožitnosti, čajové konve, mince, obrazy nebo kaligrafické zápisy. V hradním komplexu se nachází ještě muzeum dioramů, v němž jsou dokumenty týkající se města.


Mohlo by vás zajímat: 30 zajímavostí o Japonsku a jeho obyvatelích


Kitsuki: Dvě samurajské čtvrtě strážící město

Ve městě Kitsuki byl domov samurajů rozdělen do dvou blízkých čtvrtí rozprostírajících se na kopcích a částečně zasahujících do obchodní čtvrti, která leží pod nimi. Starý domov samurajů zůstává v Kitsuki velmi zachovalý; k vidění jsou kromě dřevěných domů také jejich sbírky.

Shimabara: Městský hrad s mimořádnou pevností

Shimabara je velmi zachovalý městský hrad zasazený v dramatické krajině plné vulkanických hor. Uprostřed komplexu stojí úchvatný pětipatrový hrad, který obklopují chrámy, svatyně a samurajské domy. Vstoupit můžete do několika domů, v nichž uvidíte figuríny mj. samurajů znázorňujících dřívější život.

Kurashiki: Teleport do historie samurajů

Historické centrum města Kurashiki je plné dřevěných domů ve starém japonském stylu. Dříve byly domovem samurajů, kteří v nich zanechaly spoustu svých vzpomínek. Všechna obydlí jsou nebývale zachovalá, a jakmile do nich vstoupíte, rázem se octnete ve starém Japonsku.

Pohled na obydlí samurajů

Pro lepší představu přikládáme obrázky typického samurajského pokoje a městského hradu, kterych bylo v průběhu staletí vybudováno přinejmenším několik desítek. Sloužili jako po zuby ozbrojená pevnost skrývající zástupy samurajů a dalších válečníků, obvykle střežících vládnoucí šlechtu, šóguna nebo císaře. Přístup do nich byl velmi omezený, a proklouznout nepozorovaně dovnitř bylo téměř nemožné.


Kam dál? Koukněte na nejnovější články z Asie