Utopená svatyně Icukušima, 1400 let stará ikona Japonska

Foto: Pixabay.com

Svatyně Icukušima je ikonickou památkou Japonska, která už více jak 1 400 let stojí z velké části pod hladinou moře.

Nachází se na pobřeží stejnojmenného ostrova v prefektuře Hirošima, kde ho místní znají také jako Mijadžima, doslova „chrámový ostrov“. Svatyně je jednou z ikon Japonska, jehož obyvatelé věří, že se jedná o místo, které by měl každý Japonec navštívit alespoň jednou za život.

Historie chrámu sahá hluboko do minulosti

Historie tohoto šintoistického chrámu se začala psát již v 6. století n.l., v době, kdy začali místní obyvatelé uctívat dominantu ostrova, horu Misen. Nynější svatyně pochází z roku 1168, kdy se mocný Taira no Kijomori rozhodl v duchu šintoistického náboženství vybudovat na ostrově rodinnou svatyni klanu Taira.

Slavná brána torii, ikona mnoha pohlednic z Japonska, ve své současné podobě existuje od roku 1875. Celý ostrov je považován za natolik posvátný, že je zde od roku 1985 přísně zakázáno pohřbívat i rodit. V roce 1996 byl celý chrámový komplex zanesen na Seznam světového dědictví UNESCO; některé budovy z komplexu navíc Japonsko považuje za svůj národní poklad.

Mohlo by vás zajímat: 750 let stará socha Buddhy v Kótokuin přečkala živelné katastrofy a odolala času

Obyčejným obyvatelům byl ostrov zapovězen

Krása a unikátní charakter chrámového komplexu Icukušima spočívají v tom, že byl vybudován v zásadě na otevřeném moři. Obyčejným obyvatelům byl totiž vstup na posvátný ostrov přísně zakázán, a ke svatyni se tak mohli dostat jen na loďkách – ale nejdříve museli proplout branou. V době přílivu proto svatyně – a hlavně brána – vypadají, jako by se vznášely na hladině moře, což se stalo objektem zájmu mnoha generací japonských i zahraničních malířů a fotografů. Součástí chrámového komplexu je hlavní hala, modlitební síň nebo jeviště divadla . V době odlivu klesá hladina vody natolik, že je možné k ikonické bráně dojít suchou nohou.

Pamatujte na příliv a odliv, obojí má své kouzlo

Při návštěvě svatyně Icukušima zohledněte čas přílivu a odlivu, protože chrámový komplex plující na vodě nabízí úžasnou podívanou, která je nejhezčí při plavbě na malých loďkách (během přílivu). V době odlivu si zase návštěvníci mohou prohlédnout bránu Torii zblízka, dojdou k ní totiž po souši. Mezi jednotlivými částmi chrámového komplexu je možné se pohybovat po dřevěných promenádách, chrámovou zátočku mj. brázdí mnoho stezek přímo vybízejících k nočním procházkám. Po západu slunce je chrám až do jedenácté hodiny večerní uměle osvětlen.

Mohlo by vás zajímat: Chrám Süan-Kchung visí 70m nad zemí na stěně skály přes 1 500 let

Otevírací hodiny a poplatky svatyně Icukušima

Svatyni Icukušima můžete navštívit kterýkoliv den v roce, vstupné je přitom velmi levné:

  • Otevírací hodiny: Od 6:30 do 18:00 (březen až říjen 14); Od 6:30 do 17:30 (leden, únor a od 15. října do listopadu); Od 6:30 do 17:00 (prosinec); zavřeno nebývá
  • Poplatky / vstupné: 300 jenů nebo 500 jenů pro kombinovaný vstup se sálem pokladů (asi 60 Kč; nebo 101 Kč)

Chrámový komplex Icukušima se nachází jen deset minut pěšky od mijadžimského trajektového mola. Pokud se rozhodnete toto místo navštívit a chcete na něm strávit noc, doporučujeme včasné rezervování místa v jednom z místních rjokanů. Zaměstnanci vám rovněž rádi pomohou s rezervací plaveb, přičemž tyto služby poskytuje i místní turistické centrum.