Typická čínská jídla, která by měl každý alespoň jednou za život vyzkoušet

Foto: Pixabay.com

Čínská kuchyně je nedílnou součástí asijské kultury, která stále více proniká do celého světa. Na tamní jídlo ale nemusíte nikam létat; můžete si ho udělat sami doma nebo zajít do asijské restaurace u nás. Představíme vám osm typicky čínských pokrmů, které byste měli zkusit. Chcete-li ale poznat pravou chuť čínských jídel, je nezbytné zemi navštívit.

Vepřové ve sladkokyselé omáčce: Spojení dvou chtuí

Jedno z nejznámějších jídel je vepřové maso v oranžovo-červené omáčce se sladkokyselou chutí; obecně známé jako maso ve sladkokyselá omáčka. Zpočátku se jednalo o dva různé pokrmy, přičemž jeden byl ve sladké omáčce, a druhý v kyselé. Postupně ale docházelo k mísení obou jídel dohromady, čímž byla vytvořena zcela nová chuť. Stejně tak už není pravidlem používat vepřové maso, které lze nahradit kuřecím nebo hovězím.

Kuřecí KungPao: Nejznámější jídlo Sichuanu

Kuřecí KungPao je známé jídlo pocházející z provincie S-čchuan (Sichuan). Jeho hlavní ingredience představují nakrájené kuřecí, sušené chilli a smažené arašídy. Pokrm se podává s rýží nebo čínskými nudlemi, a v oblibě ho mají jak místní, tak cizinci. V západních zemích bylo kuřecí KungPao upraveno, takže se kuřecí kousky obalují ve škrobu a je přidána zelenina a sladkokyselá omáčka.


Mohlo by vás zajímat: You Tiao, čínské smažené tyčinky


Ma Po tofu: Pikantní směs s tofu

Ma Po tofu je jedním z nejznámějších pokrmů sichuanské kuchyně, kterou prezentuje už přes sto let. Stejně jako ostatní jídla, i Ma Po tofu vyniká pikantní chutí vytvořenou pepřovým práškem. Samotné tofu je potom smícháno s mletým hovězím masem a nakrájenou cibulí, jejichž chuť se do tofu vsákne.

Wontons: Plněné knedlíčky

Wontons jsou malé plněné knedlíčky, které se nejčastěji podávají v polévce nebo jako smažené jednohubky. Obvykle mají trojúhelníkový tvar, a lze je přirovnat k italským tortellini. Knedlíčky Wontons bývají plněny mletým vepřovým masem nebo nakrájenými krevetami, ale existuje i řada sladkých variant. Jejich původ sahá do doby před 1 300 lety, kdy vládla na území Číny dynastie Tang.