Yu Garden: Kousek přírody uprostřed moderní Šanghaje

Foto: Pixabay.com

Yu Garden nebo také zahrada Jü Jüan je rozlehlá zahrada uprostřed starobylého centra Šanghaje. V areálu se nachází nespočet pavilonů, klášterů, jezírek a úkazů čínské zahrady. Její historie je stará téměř 450 let, během nichž byla několikrát téměř zničena a zase obnovena. V současnosti představuje Yu Garden „malý kousek“ přírody uprostřed moderní megalopole, který láká čínské i zahraniční turisty.

Zajímavá místa v Yu Garden

V zahradě Jü Jüan najdete kromě stromů a jezírek i několik zajímavých míst, která vám její návštěvu příjemně zpestří. Hned zkraje narazíte na pavilon skýtající scénický výhled na střed zahrady, z něhož lze po „zig zag“ mostu dojít do čajového pavilonu (Huxinting Teahouse), který stojí uprostřed největšího jezera. Pokračujíc na druhý konec narazíte na známou Kamennou skalku (Huge Rockery) s bílou zdí, což je asi nejznámější místo z celé šanghajské Yu Garden.

Severovýchodní část zahrady skýtá několik pavilonů a malých chrámů, které obklopují stromy a malá jezírka. Cesty rozbíhající se do všech stran vás potom zavedou i do těch nejodlehlejších koutů zahrady, mj. až do západní části, v níž se nachází již zmíněná kamenná zeď. Severovýchod zahrady Jü Jüan patří jednoznačně k těm klidnějším částem; neustálé nápory turistů ovšem atmosféru tohoto překrásného místa trochu ruší.


Mohlo by vás zajímat: Šanghajská věž | Šanghajské muzeum, čínská historie na jednom místěPerla Orientu: Symbol moderní Šanghaje


Yu Garden obklopuje stará čínská čtvrť

Zahrada leží uprostřed starobylého centra na severovýchodě Šanghaje, které si dodnes uchovává tvář původní čínské architektury. Ze dvou stran ji obklopuje rozlehlá čtvrť, která vás vtáhne do historie před stovkami let. Projít se můžete po Staré šanghajské cestě (Fangbang), na níž leží úchvatný City God Temple; nebo se podívat na pouliční umělce v horní části náměstí. Najdete tu také tradiční čínské restaurace, obchody a atrakce pro turisty jako stánkový bazar.

Tip na výlět v okolí Šanghaje: Thames Town, anglické městečko poblíž Šanghaje


Návštěva Yu Garden: Lépe chodit později

Yu Garden by rozhodně měla být na seznamu míst, která v Šanghaji navštívíte; počítejte ovšem, že je cílem stovek turistů každou hodinu, a to zejména těch místních. Do Yu Garden se proto vydejte buď ráno, nebo naopak večer. Chcete-li si užít nerušené procházky mezi jezírky, určitě volte čas mezi 07:00 – 09:00; později počet návštěvníků rychle roste, a klesá až po 16. hodině. Mezi 19:00 a 20:00 už je zase zahrada celkem klidným místem, a ve večerních hodinách je navíc rozsvícena, takže vynikají všechny krásné rysy čínské architektury.

Historická Yu Garden je jedním z mála míst s takto „klidnou“ atmosférou, díky níž se alespoň na chvíli vytrhnete z rutiny okolního světa, a strávíte hodinu procházkou mezi jezírky.

Renaissance Yu Garden Hotel

Podle Yu Garden byl dokonce pojmenován hotel, který se nachází jen o několik bloků dále. Vzhledem k tomu, že patří pod křídla mezinárodního řetězce Marriot, představuje volbu spíše pro zámožnější návštěvníky. Jedna osoba zaplatí za noc v Renaissance Yu Garden Hotel přibližně 5 000 Kč; na druhou stranu se můžete těšit na opravdový luxus i v pokoji „nejnižší třídy“.