Thajská panenka „zlatý syn“ přináší věřícím ochranu a štěstí

V převážně buddhistickém Thajsku se stále mísí většinová víra s propletenci kmenového animismu a pověr zejména starších generací, mezi nimiž dosud přežívá uctívání zvláštních figurek, které mají svým majitelům přinášet štěstí a ochraňovat je před nepřízní osudu a zlými duchy. Sošky s velikýma očima tvarované do človíčka v modlitební pozici, bývají tradičně vyráběny ze směsi hlíny a popela, která je tvarována pomocí kovových forem a klínů. Místní věří, že ve figurkách žijí duchové opravdových dětí, kterým se musí prokazovat úcta.

Panenky s opravdovými duchy dětí

V chrámu Sam Ngam v provincii Nakhon Pathom, ležícím severně od Bangkoku, mich Saneh Sumetho a jeho bratři vyrývají nápisy v sanskrtu do základny každé panenky a posvátným olejem zkrápějí jejich zlatou dětskou tvář. Předtím, než figurku předají nové rodině, „sešlou na ni kouzlo“, které má do panenky vtělit dětského ducha. S takovou figurkou se pak musí zacházet s nelíčenou úctou.

Nové figurky se prodávají za cenu 500 až 2000 bahtů (tedy 15 až 62 dolarů), ale starší relikvie dosahují hodnoty a ž desítek tisíc amerických dolarů. Excentrická sběratelka Wanchai Pongsompetch říká, že vlastní zásobu přesahující přes deset tisíc zlatých panenek, která jí má zaručit doživotní osudové štěstí.

„Od té doby, co jsem začala sbírat a uctívat panenky zlatých synů se v mém životě odehrávají jen samé dobré věci,“ uvádí populární televizní bavička pro agenturu AFP. „Tím důvodem, proč mám dneska všechno, jsou právě tyto panenky,“ přesvědčuje.

Obětiny pomáhají držet náklonnost ochranných panenek

Prostorný dvoupodlažní dům této ženy v provincii Nonthaburi, která se nachází severně od hlavního města Bangkoku, je doslova plný těchto posvátných panenek nejrůznějších velikostí, barev i výrazů. Těmto panenkám se pak přinášejí obětiny, jako jsou šumivé sladké limonády, obří lízátka, modely letadel a autíček, zkrátka jako kdyby se obdarovávaly opravdové živé děti. I v době pandemie koronaviru, kdy Wanchai nosí průhledný obličejový štít, se k panenkám slavnostně modlí.

Televizní moderátorka je přesvědčena o tom, že její zlatí synové jí byli obzvláště nápomocni při zvládání krize během nedávné pandemie koronaviru. „Panenky mi říkaly, abych nechodila ven,“ říká, zatímco se klaní svým zlatým synům. „Věřím, že mě a moji rodinu udržují v bezpečí,“ dodává.