Tradiční japonské origami. Objevte umění skládání z papíru

Foto: Pixabay.com

Origami je přes 1 100 let staré japonské umění tvorby z papíru, a jeho mistři zvládnou složit i stovky různých předmětů. Smyslem je složit list papíru (případně něčeho podobného) ve smysluplný objekt, nejčastěji to bývají zvířata, loďky nebo květiny. Původně bylo využíváno čistě k náboženským obřadům v šintoistických svatyních, a o několik staletí později bylo oblíbenou formou zábavy pro celou rodinu. Jeho obliba vzrostla během dvou staletí natolik, že je dnes uznávaným uměním japonské kultury.

Historie Origami se píše déle než 1 100 let

Úplně první papírovou složeninou byl jeřáb, významný pták, kterého šintoisté považují za posla bohů. Už v 9. století je skládali mniši jako výzdobu svatyní po celém Japonsku, a do povědomí obyvatelstva se Origami dostává teprve v 17. století. Zpočátku sloužilo jako zábava chudých, postupně se rozšířilo i do vyšších vrstev, a v následujících 200 letech jeho obliba neustále stoupala. Dnes je Origami uznávanou formou umění, a učí se mu už děti v mateřské škole.

Origami lze skládat několika způsoby

Původně existovalo v Origami jenom několik tvarů, které se daly z papíru složit, nejznámější z nich byl přitom již zmíněný jeřáb. Postupně docházelo ke kombinací původních postupů, čímž vznikaly stále nové techniky …dosud se však předávaly jenom pomocí učení nebo letmých zápisů. Teprve v roce 1797 vznikla Senzaburu orikata, první kniha na téma Origami, v níž byly běžně popisované způsoby založené na stříhání a zastřihování papíru.

Dnešní moderní Origami umožňuje také používání lepidla, které slouží ke zpevnění konstrukce nebo uchycení některých částí. Obecně lze výtvory dělit dle konstrukce na pohyblivé (táhnutím za jednu část se objekt pohybuje), modulární (skládají se z více dílů, které jsou do sebe zasunuty, někdy nazýváno také jako 3D Origami) a mokré (papír je navlhčený, aby šel lépe ohýbat, obvykle používáno pro složité a náročné modely).

Doporučujeme: Čínské vynálezy, které změnily svět a posunuly lidstvo

Origami jako uznávané umění

Kdo si zkoušel jako malý skládat parník, večerníčkovu čepici nebo loďku, zvládal úplné základy Origami. Zajímavé je, že k nám „skládačky z papíru“ nedorazily z Japonska – v Evropě vznikly zcela nezávisle někdy ve 13. století, a třeba v e Španělsku je tohle umění nazýváno jako papiroflexia. Největším mistrem Origami je v současné době Joseph Wu, jehož výtvory byly k vidění třeba jako maskoti zimních olympijských her v Naganu roku 1998; mimo něj byl výraznou osobností také Akira Jošizawa, který vytvořil přes 50 tisíc papírových objektů a sepsal 18 knih.

Co pro Japonce Origami skutečně znamená dokazuje nejlépe pomník obětem atomové bomby v Hirošimě, který vyobrazuje děvčátko skládající jeřába. Byl vytvořen podle dívky Sadako, která trpěla v důsledku ozáření leukémií – aby se uzdravila, snažila se poskládat tisíc jeřábů – nemoc však byla rychlejší.


Co si ještě přečíst? Pravidelně pro vás připravujeme magazín o Asii