Vietnamský chlapec se zakrnělýma rukama usiluje o své vzdělání, těžko se mu ale píše

Žák druhé třídy z města Nha Trang na východním pobřeží Vietnamu vynakládá obrovské úsilí, aby se naučil psát rukou. Trpí totiž od narození vývojovou vadou, která postihla jeho ruce. Namísto pravé ruky má jenom pahýl, levá ruka má tři nedovyvinuté prsty. To mu ale nebrání ve snahách získat řádné vzdělání jako ostatní zdravé děti. A jeho rukopis je dokonce velmi úhledný! Tento malý človíček je důkazem toho, že nic není nemožné, když člověk opravdu chce.

Lidé s podobným postižením se nikdy psát nenaučili, on ano

Nguyen Anh Kiet má deformované ruce už od narození. Chybí mu pravé předloktí a na levé ruce má pouze tři prsty. Lékaři říkají, že Kiet trpí deformací proto, že jeho matka během těhotenství onemocněla zarděnkami. Když byl malý, odmítalo ho přijmout i mnoho mateřských škol.

Nyní je žákem základní školy Vinha Truonga. Kvůli deformitě, kterou trpí Kiet, mnoho lidí neumí psát, tento chlapec jim ale dokázal, že se zmýlili a bránil jim jen nedostatek snahy.

Zprvu se pokoušel psát svýma nohama. Po nějakém čase se ale začal raději učit, jak psát svými třemi prsty levé ruky.

„Když jsem byl ve školce, učil jsem se psát nohama, ale učitelé mě naučili, jak psát prsty. Bylo to těžké, ale teď už jsem si na to zvykl,“ vzpomíná Kiet, který nyní zvládá psát velmi bravurně a dokonce i úhledně. Tím dává jasný vzkaz ostatním postiženým, že když člověku nechybí motivace a snaha, je možné i přes tělesnou deformitu dokázat cokoliv.

Je to extrémní dříč a vynikající student, chválí ho matka

„Malé děti často mívají problémy, aby se naučily psát, i když jsou normální. Ale Kiet je extrémní dříč. Navzdory svým rukám je velmi aktivní, rychlý a miluje matematiku a malování,“ říká o svém synovi jeho matka Nga. Řekla, že Kiet dokonce dříve míval potíže i s použitím toalety. „Ve škole na něj pořád dávají pozor a vytvářejí pro něj příznivé podmínky, aby ho namotivovali ke studiu. Na začátku roku dokonce dostal i školní stipendium pro vynikající studenty!“  uvedla nadšená rodička svého sice postiženého, ale velmi talentovaného a houževnatého dítěte.