Podvodníci z restaurace s mořskými plody byli odsouzeni k 1 466 rokům vězení

Thajský soud udělil neuvěřitelný trest za podvod veřejnosti. Dva majitelé restaurace, která prodávala pokrmy z mořských plodů, podvedli dvacet tisíc lidí, které připravili o peníze. Ve vězení by měli podle soudu strávit téměř tisíc pět set let a zaplatit vysokou pokutu a odškodnění podvedeným zákazníkům.

Nepodařená propagace restaurace se zvrtla v extrémní trest

Thajská restaurace Laemgate zabývající se vařením a prodejem pokrmů z mořských plodů se rozhodla podpořit svou finanční situaci předprodejem dárkových poukázek na útratu ve svém podniku. Akce byla velmi populární a poukázky si koupilo přes dvacet tisíc lidí celkem za padesát milionů thajských bathů (což je v přepočtu kolem 1,6 milionu amerických dolarů). Uvedla to thajská televize Thai PBS.

Majitelé restaurace se ale později svěřila veřejnosti s tím, že nedokáže udržet krok s poptávkou a restauraci proto zavírají, a to aniž by vrátili hodnotu zakoupených poukázek zákazníkům zpět.

Stovky podvedených strávníků se na majitele restaurace Laemgate rozzlobily a rozhodly se stěžovat si úřadům. Poté byli majitelé Apichart Bowornbancharak a Prapassorn Bowornbancha zatčeni a předvedeni spravedlnosti.

Teoreticky tisíciletí, v praxi jen dvacet let

Laemgate minulý rok spustila prodej potravinových poukázek, za které zákazníci platili předem. Jedna poukázka na jídlo vyšla předplatitele na 880 bahtů (28 dolarů) pro deset lidí, což bylo mnohem výhodnější, než byly zdejší obvyklé ceny.

Ti, kteří si kupony zakoupili, si pak mohli v restauraci nárokovat jídlo. Situace se ale zvrtla tak, že zájemci vytvořili dlouhý čekací seznam, který je odsoudil k čekání na rezervaci i na několik měsíců. V březnu proto společnost Laemgate Infinite oznámila, že na uspokojení poptávky nemá kapacity a nedokáže sehnat tolik nyní nedostatkových mořských plodů, aby dokázala uspokojit poptávku.

Podle informací televize PBS nabídli majitelé zákazníkům, kteří si koupili poukázky, vrácení peněz. Přibližně 375 z 818 zákazníků, kteří o vrácení požádali, dostalo své peníze zpět. Ostatní později podali stížnost na majitele restaurace kvůli podvodu.

Po zatčení si  Apichart Bowornbancharak a Prapassorn Bowornbancha vyslechli rozsudek za 723 obvinění a každý z nich tak byl odsouzen k 1 466 letům vězení. Poté, co svou vinu přiznali, jim byl trest zkrácen na polovinu, tedy na 723 let. V praxi ale mohou zůstat za mřížemi pouhých 20 let, což je thajské zákonné omezení délky trestu za podvody veřejnosti. Společnosti Laemgate Infinite byla zároveň uložena pokuta ve výšiu 1,8 milionu bathů a spolumajitelům bylo nařízeno vrátit poškozeným odškodnění ve výši 2,5 milionu bathů.