První čínský virtuální influencer s umělou inteligencí se jmenuje LING

Další čínská celebrita oficiálně debutovala. Je tu ale jeden háček. Není to skutečná osoba z masa a krve, ale umělá inteligence. Virtuální influencerka jménem LING má za úkol zprostředkovávat čínské kulturní dědictví schválené Pekingem. Když se ale podíváte na její profily na sociálních sítích, vůbec byste do ní neřekli, že je pouhou soustavou jedniček a nul.

Umělá inteligence zprostředkuje čínskou kulturu Pekingu

Tento technologický produkt spoluvytvářela čínská start-upová společnost zaměřená na oblast umělé inteligence jménem Shanghai Xmov Information Technology a Peking Cishi Culture Media Company. Xmov přitom spoléhal na komplexní technologii umělé inteligence vlastní výroby, která zaručovala plynulejší a uvěřitelnější proces charakterizace.

Technologie animace výkonu umělé inteligence řídí výrazy obličeje Ling, pohyby jejích očí, prstů i zbytku těla. Její tvůrci vytvářejí krátká videa s Ling v hlavní roli, aby zlepšili interakci a komercializaci svého virtuálního inteligentního majetku.

Tvůrci influencerky Ling je připraven vytvářet v souladu s Pekingem obsah pro sociální sítě v kombinaci moderních i klasických platforem sociálních médií, jako jsou TikTok, Weibo, Duoyin, Xmov a Instagram. Ling je také nastavena na účast v obchodních aktivitách online, offline i živých přenosech.

Je to, jako by úpěch influencera byl zapsán ve hvězdách. S podporou čínských mileniálů se Ling vyvíjí už roky. Podle generálního ředitele a zakladatele Xmov Chai Jinxianga bude Lin plně představena prostřednictvím krátkých videí a přímého přenosu.

Zájem Číňanů o umělou inteligenci narůstá

O odvětví umělé inteligence se zajímá stále větší množství domácích podniků a firem. Hodnota čínského virtuálního idolu ještě před dvěma lety činila kolem jednoho milionu juanů, což je kolem 14 milionů dolarů. V současné době se očekává, že tato suma naroste na neuvěřitelných jeden a půl miliardy juanů, tedy více než 210 milionu dolarů.

V loňském roce čínský virtuální idol Luo Tianyi hrál s nejlepším klavíristou Lang Langem, což byl historicky vůbec první čínský koncert s reálným hudebníkem a holografickým umělcem. Nyní se Luovův profil na Weibo pyšní více než 4 miliony followerů. Trend virtuálních idolů už má jistou tradici na území Japonska. Zdejší průkopník umělé inteligence, virtuální interpretka Hatsune Miku získal svými hudebními výkony miliony fanoušků. Vystupovala několikrát také v Číně a zpívala jak japonsky, tak čínsky.