Ráno s vůní kávy a vajíček, takové je probuzení v Hanoji

Chuť slavné hanojské kávy cà phê trứng  čili vajíčkové kávy je zvláštní pochoutka na pomezí nápoje a dezertu. Může to být jak typický nápoj vhodný k pokojnému usrkávání v průběhu přátelského setkání, nebo sladká dobrota podobná pudinku s hustou pěnovou polevou a kondenzovanou kávou. Tuto směs můžete míchat, jíst a hlavně si užít každé sousto.

Jíst nebo pít? Dezert i nápoj zároveň

V kavárnách je tento zvláštní nápoj podáván se zdobnými čokoládovými cákanci či posypané kakaovým práškem, podobně jako cappuccino. V jiných je šálek dodáván zákazníkovi se lžičkou již ponořenou v hrníčku, jinde leží na talířku nebo v misce s horkou vodou, aby se káva udržovala v teple až do konce.

Hanojská vaječná káva pochází z dílny barmana z hotelu Metropole Nguyena Van Gianga, který vymyslel recept na použití šlehaného vaječného žloutku jako náhrady čerstvého mléka, které bylo během čtyřicátých let často nedostupné.

Žloutek se pro přípravu této dobroty šlehá tak dlouho, dokud nenabude měkké, krémové a pěnivé konzistence bílé pěny. Pak se nalije do šálku horkého černého espressa, které prosakuje skrze pěnu až na povrch.

Novinka čtyřicátých let vznikla kvůli nedostatku mléka

„To, co teď může znít úplně jednoduše, byla ve své době úplná novinka. Můj otec byl velmi chytrý, že něco takového vyzkoušel,“ komentoval vynález svého otce Nguyen Van Dao který také pracuje jako barman. Říká, že jeho otec  Nguyen Van Giang svůj recept, který obsahuje žloutek, kondenzované mléko, kávový prášek, máslo, sýr a pár dalších tajných přísad, předal svým dětem.

Všichni tuzemští i zahraniční turisté, kteří se ubytovali v hotelu Metropole, Giangovu zvláštní vaječnou kávu milovali natolik, že se o pár let později rozhodl hotel opustit a vytvořil si svou vlastní kavárnu Café Giáng. Tuto kavárnu nyní vlastní jeho nejmladší Giangův syn Nguyen Tri Hoa, který později obchod rozšířil o nejrůznější další nové recepty, jako je vaječná káva s rumem, se zelenými fazolemi, čokoládou, skořicí či zeleným čajem. Nabízí zde i vaječné pečivo.

Své vlastní kavárny si založili i ostatní Hoaovi sourozenci, ale své kavárny pojmenovali odlišně a tím se prakticky distancovali od zaběhlé otcovy tradice. Giángova dcera Lan založila svou kavárnu Café Ding s odkazem své matky, která svého času od svých přátel během obtížného období jejich života dostávala od svých přátel učitelů malé dřevěné stolky a židle, které nyní slouží hostům v kavárně.

„Chci si nechat v obchodě každou jednotlivou židli a stoličku, abych si uchovala cenné zpomínky z těžkých časů mé matky,“ řekla Lan. „Jsem odhodlaná udržovat naši kávu s chutí, kterou jsme zdědili spolu s receptem našeho dědečka,“ řekla Lan.