Thrilla in Manila změnil Muhammada Aliho a Fraziera navždy

Muhammad Ali před bez mála půl stoletím přežil čtrnáct brutálních kol v boxerském ringu s Joem Frazierem během jejich třetího a posledního zápasu Thrilla in Manila, který se zapsal do historie boxu. Oba muži ale po zápase skončili navždy poníženi. Frazierova zranění boxera téměř oslepila a Alli byl na pokraji kapitulace.

Nešli bojovat, ale ničit

Nakonec to byl Frazierův trenér, kdo krvavou lázeň ukončil tím, že vhodil do ringu ručník a daroval tím Alimu vítězství. Vzájemný zápas se ale podepsal na obou mužích.

„Ali a Frazier už nikdy nebudou stejní. V Manille se dostali na pokraj veškerých svých sil a vytrvalosti,“ řekl filipínský sportovní publicista Recah Trinidad. „Ti bojovníci šli ničit, ne jen vybojovat zápas,“ dodal.

Muhammad Ali, který porazil George Foremana v zápase Rumble in the Jungle v Zairu o rok dříve, přišel bojovat ve svých třiatřiceti letech. Své nejlepší roky už měl za sebou.

Oba šampioni v těžké váze se ve filipínském hlavním městě utkali v pětadvacetitisícové aréně s takovou zuřivostí, že diváci včetně Imeldy Marcosové, manželky tehdejšího filipínského diktátora Ferdinanda Marcose, byli potřísněni krví.

„Bylo to jako smrt. Bylo to nejblíž k umírání, co jsem kdy zažil,“ komentoval zápas později Ali.

Gorila v Manile

Ali už týdny před osudovým zápasem v Manile vedl ostré řeči a jedenatřicetiletého Fraziera vytočil doběla tím, že ho přirovnal ke gorile.

Ali tehdy doslova řekl, že to bude „thrilla and chilla and killa, when I get the gorilla in Manila,“ tedy v překladu něco jako „děs, hrůza a zabiják, až dostanu gorilu v Manile“. Tímto výrokem jednak rozzuřil svého protivníka a jednak tím vytvořil přezdívku i celému zápasu, která světem boxu rezonuje dodnes.

V den zápasu se rychlost i štěstí přesouvalo tam a zpátky mezi jednotlivými bojovníky, kteří spolu zápolili při svém společném třetím a posledním souboji.

Brutální souboj

Boj na tropických ostrovech se konal během dne v takovou hodinu, která vyhovovala americkému televiznímu publiku. Ale dav a televizní světla udolala výkon klimatizace a v aréně nastalo nepředstavitelné vedro.

„Bylo tam 50 stupňů celsia. Bojovali jsme spolu navzájem a zároveň i proti horku,“ řekl v dokumentárním filmu Thrilla in Manila z roku 2008 Frazier, který doplatil na nezhojené zranění z tréninku, které ho pod ranami Aliho pěsti téměř oslepilo. V průběhu 14. kola se pak jeho trenér rozhodl krvavou lázeň ukončit a vhodil do ringu ručník, ačkoliv ho jeho svěřenec přesvědčoval, že chce pokračovat. Poté, co zápas díky tomu skončil ve prospěch Frazierova soupeře, se ukázalo, že Ali měl v úmyslu zápas vzdát. „Čtrnácté kolo bylo nejblíže tomu, že jeden přišel, aby zabil toho druhého,“ uvedl Aliho zápasnický lékař Fredie Pacheco dokumentaristům.