Asijský zázrak: Ořechy, které jste ještě asi neochutnali

V posledních letech roste celosvětový zájem o zdravý životní styl, správné stravování a péči o tělo i ducha. To je jistě skvělé, a i díky tomu se dostávají do popředí plodiny, které možná byly dříve většině lidí neznámé. Mnoho z nich si pak vysloužilo přezdívku „superfoods“, tedy volně přeloženo speciální potraviny, které nad ostatními vynikají svým jedinečným složením, které má pozitivní vliv na naše zdraví.

Ořechy, o kterých jste neslyšeli

Jednou z takových potravin jsou i pili ořechy. Že jste o nich ještě neslyšeli? Tak čtěte dál a dozvíte se, s čím by vám mohly pomoci. Jde o plody kanárníku, což je tropický strom, který roste především v jihovýchodní Asii, severní Austrálii a Papue Nové Guineji. Ořechy mají velmi neobvyklou chuť, ale kromě toho se pyšní i celou řadou zdravotních přínosů, které vás překvapí. Obsahují cenné aminokyseliny, hořčík, měď i řadu dalších minerálů a nutričních látek. Jsou poměrně dost kalorické (ostatně jako každé ořechy), ale jako zdravá svačinka se jistě hodí i pro ty, kdo si hlídají linii. Jen jich nesmíte sníst moc.

Bojují proti chudokrevnosti

Jestliže vám ve stravě chybí železo, rozhodně byste těmto specifickým ořechům měli dát šanci. Železo je naprosto klíčové pro tvorbu červených krvinek i krevního barviva, a je tedy nezbytné pro každého, kdo bojuje s chudokrevností. Zejména ženy by těmto ořechům rozhodně měly dát šanci.

Vápník pro pevné kosti

Pili ořechy mají také vysoký obsah vápníku, což znamená, že chrání kosti před osteoporózou. K vápníků však přidávají také fosfor, měď a mangan, které činnost vápníku posilují a společně tvoří nepřekonatelný tým v péči o zdraví a pevnost vašich kostí.

Jak ořechy skladovat

V našich končinách jsou tyto ořechy stále poměrně obtížně k dostání. Pokud ale cestujete do Asie, můžete se jimi snadno zásobit a přivézt i pro svou rodinu a přátele. V takovém případě je ale nutné znát pravidla jejich skladování, abyste se vyhnuli tomu, že se vám tyto chutné plody zkazí nebo budou napadeny různými škůdci.

Důležitá je pro skladování především teplota. Pokud budete mít ořechy uloženy v lednici, lze takto prodloužit jejich trvanlivost až na celý rok. Nezapomeňte je také skladovat v uzavíratelné nádobě, která nevpouští dovnitř vzduch, ani světlo. Kupujte také vždy přírodní ořechy, tedy takové, které nejsou ani pražené, ani jinak dochucované. Bohužel takové ořechy ztrácí významnou část svých zdravotních benefitů.

Proč je ještě nemáte?

Možná si říkáte, jak je možné, že vám takto zdravá potravina tak dlouho unikala. Pili ořechy jsou extrémně zdravé, ale jejich pěstování zabere hodně času a úsilí. Nedá se tedy očekávat, že by se z nich stalo běžně dostupné zboží za pár korun. Vždy to bude nejspíš lahůdka, kterou si čas od času dopřejete, ale denně je asi jíst nebudete.