Festival psího masa se opět uskutečnil v Číně. Pandemie koronaviru si na něm ale vybírá svou daň

Každoroční událost v čínském městě Yulin vyvolává bouřlivé reakce ze strany ochránců zvířat i široké veřejnosti. Jedná se o mimořádně kontroverzní festival psího masa. Pro západní svět je tato tradice považována za krutou a barbarskou, ale pro čínskou kulturu nepředstavuje nic zvláštního. Psi se v těchto končinách konzumují a není to považováno za zvrhlost nebo výstřednost.

Boj za práva psů

Pracovníci z organizace No Dogs Left Behind každý rok zachrání na 200 stovky psů před jistou smrtí. Většinou se jim je podaří zachránit při jejich přepravě tak, že zastavují velké náklaďáky, případně vnikají přímo na jatka, odkud psy odváží na bezpečné místo. Zde žijí ve velkých útulcích, kde o ně dobrovolníci pečují a dopřávají jim pohodlný život.

Ochránci zvířat věří, že letošní pandemie koronaviru by mohla festivalu konečně udělat přítrž. Maso psů je tradičně považováno za dobré pro zdraví, tedy alespoň v některých částech Číny. Zvyk pojídat psy ale vlivem globalizace postupně upadá a pandemie koronaviru tento pád pravděpodobně ještě urychlí. Právě i psi, kteří se na trzích prodávají, byli spojováni s přenosem nemoci COVID-19, jejíž ohnisko bylo právě na jednom z tržišť v čínském Wu-Chanu.

Pandemie brzdí obchod se zvířaty

Uprostřed rostoucích obav z globální pandemie, Čína urychlila přípravu a schválení některých zákonů, které zakazují spotřebu a obchod s volně žijícími zvířaty. Zákony se sice přímo nevztahují na psí maso, ale některá města na východě země zákaz rozšířila i na maso těchto domácích mazlíčků.

Ani to však nezabránilo, aby se letošní festival za zvýšených hygienických opatření přesto uskutečnil. Záběry, které byly pořízeny, nicméně ukazují, že počet návštěvníků oproti loňským ročníkům výrazně klesl. I řada místních se proti organizaci festivalu ostře postavila, a to zejména s ohledem na stále trvající riziko nákazy novým typem koronaviru.

Zdá se, že situace ohledně konzumace spotřeby masa se rychle mění. Čínské zákony nově psa klasifikují psa jako společenská zvíře, nikoli zvíře hospodářské, čímž alespoň formálně mění jeho status. Neznamená to sice, že by se konzumace psího masa nějak zakazovala, ale i v Číně už začíná být patrný výrazný odklon od původní tradice. Nemluvě o tom, že nakládání se psím masem na tržnicích prakticky nikdy nesplňuje předepsané hygienické normy a může být pro jeho konzumenty potenciálním rizikem.