Muž ve vietnamském Hanoji chrání výrobu lotosového čaje

Pravý lotosový čaj je neodmyslitelně spjatý s tradicí ve Vietnamu. V minulosti byl výhradně určen pro královský dvůr. Dnes jej ovšem není také jednoduché na něho narazit. Jeho výroba je specifická a vyžaduje velké množství lotosových květů. Ne všechny se ale navíc hodí na jeho výrobu. Oblastí, která je pro lotosové květy ideální je Západní jezero ve vietnamském Hanoji. Tady je výroba lotosového čaje tradicí, které se oddávají celé rodiny. To je případ i muže, který pokračuje v rodinné tradici a dělá vše proto, aby ji udržel.

Rodinná tradice výroby lotosového čaje

Nguyen Quang Man je třetí generace své rodiny, která se výrobou lotosového čaje zabývá. Každé ráno před svítáním vyráží na bambusovém člunu na jezero a sbírá nejvhodnější květy na výrobu čaje. Před pátou hodinou ranní obsahují květy lotosů nejvyšší intenzitu vonných látek, proto je potřeba je sbírat časně ráno. Ve chvíli, kdy Nguyen Quang Man přiveze domů květy, přichází nejnáročnější část výroby.

Květy s manželkou rozdělují na jednotlivé části. Z velkého květu se na výrobu čaje použije jen malá část, konkrétně konce tyčinek. Ty jsou potřeba pro aromatizaci čaje. Nesmí se ovšem kvůli kvalitě chuti při rozebírání květů smíchat s pylem. Přestože muž zkoušel vyrábět čaj z různých květů, ty ze Západního jezera jsou dle jeho slov výjimečné svou chutí i kvalitou. Proto pokračuje v tradici svých prarodičů a rodičů, kteří je také používali.

Proces výroby čaje

Na 1 kilogram čaje je potřeba asi 1 000 lotosových květů. Než je tedy možné přejít k výrobě, musí Nguyen Quang Manova rodina věnovat předešlým fázím mnoho času. Základem lotosového čaje je ve většině případů zelený vietnamský čaj. Ten se nechá před aromatizací fermentovat. Poté je čerstvými lotosovými tyčinkami aromatizován po dobu 36-48 hodin. Hotový čaj se na závěr vysuší a tyčinky z něj odstraní.