Případ utýraného slůněte zvedl vlnu nevole ze strany ochránců i veřejnosti

Vydělávání na atrakcích spojených se slony je v Thajsku celkem běžné. Projížďky na slonech nebo koupání se slony je často nabízené v turistických centrech a turisté jsou ochotni za zprostředkování takového zážitku zaplatit velmi slušnou sumu peněz. Bohužel jen málokdo si uvědomuje, že sloní show jsou často vykoupeny bolestí, utrpením a týráním těchto zvířat.

Velkou reakci vzbudilo například video, které ukazuje týrání malého slůněte, které bylo odebráno od matky a muselo se podrobit výcviku, který ale bohužel vlivem brutálních metod nepřežilo.

Brutální týrání

Ze záběrů je patrné, že slůně je omezeno je na velmi malý prostor, kde je drženo celé dni pomocí řetězů a lan. Výcvik slonů probíhá především tak, že jsou již malá slůňata opakovaně bodána tzv. bullhookem, dlouhým prutem s naostřeným kovovým hrotem, který je má přimět poslouchat povely jejich majitelů. Tento nástroj jim ale způsobuje vážná zranění a silné krvácení. V thajském turistickém sektoru dnes figuruje asi 3 000 slonů, kteří se používají pro jízdy a předvádění různých kousků.

Podaří se něco změnit?

Aktivisté za práva zvířat již nějakou dobu důrazně volají po zákazu takových show a po výrazném zpřísnění podmínek pro chov těchto zvířat. Doufají, že se jim brzy podaří dosáhnout toho, aby sloni nemuseli již v těchto podmínkách trpět. I zveřejněné video poskytuje jasný důkaz o tom, že se slony je zacházeno naprosto brutálně a necitlivě.

A reakce odpovědných úřadů? Ta je již dlouhé roky velice vlažná. Je jasné, že tento průmysl je pro mnoho obyvatel jediným způsobem obživy. Navíc, turisté, kteří o tuto atrakci neustále jeví zájem, pouze poptávku zvyšují a je velmi nepravděpodobné, že za takové situace se podaří dosáhnout nějaké skutečné změny. Ochránci zvířat však věří, že trvalý nátlak nakonec povede k výsledkům. A stejně důležité je také zvyšovat povědomí o těchto praktikách mezi turisty.