Thajské město opic čelí apokalypse. Pomoci má vládní program

I když lze člověka jednoznačně považovat z dominantní druh, který naši planetu ovládá a nemá podobně silného soupeře, jistě se najdou i na Zemi místa, kde nad člověkem zvítězil jiný živočišný druh. A jedním takovým místem je i thajské Lopburi. Toto město je proslavené tím, že v něm prim hrají opice. Jsou to lidé, kteří se musí schovávat a hrát podle pravidel opičí říše. A to, co pro turisty může působit zajímavě, je pro místní noční můrou, která se vymkla kontrole.

Tam, kde nevládnou lidi, ale opice

Proměna města započala s příchodem prvních opičích návštěvníků, kteří zde byli tolerováni zejména jako lákavá atrakce pro turisty. Jenže postupem času se jejich počet začal zvyšovat, a i opice si začínaly uvědomovat svou nadvládu. Stávaly se stále drzejší a agresivnější a jak jejich počty rostly, lidé jim začali ze strachu ustupovat. Dnes jsou ulice plné jejich výkalů, odpadků, existují určité části města, kam by člověk v zájmu vlastní bezpečnosti rozhodně neměl chodit. A i turisté již pochopili, že opice nejsou vždy jen dobrosrdečná a neškodná zvířátka.

Situace související s pandemií koronaviru navíc celou situaci ještě více vyhrotila. Do města prakticky ze dne na den přestaly proudit davy turistů, které opicím dodávaly zásoby jídla. A ty byly najednou odkázány zase jen na sebe. A když je hlad, jde všechno stranou – zostřilo se jejich agresivní chování nejen vůči lidem, ale i vůči svým druhům a ulice nyní pokrývají nejen odpadky, ale i mrtvá těla opic. Puch je nesnesitelný a je to ideální prostor, kde se mohou přenášet další nebezpečné infekce.

Program kastrace má pomoci

Nyní se ale zdá, že by se mohlo začít blýskat na lepší časy. Vláda plánuje spustit rozsáhlou sterilizační kampaň, která by měla přispět k redukci počtu opičích rezidentů. Pracovníci lákají opice do klecí a odnáší je na kliniku, kde takto denně vykastrují až 500 jedinců. Místní věří, že toto řešení konečně situaci vrátí do normálu. Většina z nich si totiž překvapivě nepřeje, aby opice z města zcela zmizely. Naopak, chtějí, aby opice i nadále lákaly turisty a přinášely do jejich města peníze. Počty opic však musí být výrazně nižší, a hlavně se musí zabránit jejich nekontrolovatelnému množení. V „džungli“ města totiž opice nemají žádného přirozeného nepřítele, a tak se zde neuplatňují běžné zákony přírody.