V Thajsku byl odhalen nebývalý rozsah obchodu s drogami

Jde-li o drogy v Asii, pak lze Thajsko považovat za poměrně významnou velmoc. To potvrdil i nedávný pád drogové mafie, která prala desítky milionů z drogového průmyslu skrze síť menších odchodů se zlatem a přes ropné a stavební firmy. Odhalení tohoto nekalého byznysu vrhlo světlo na ohromující rozsah zisků z drogového průmyslu v Asii.

Drogová dálnice vedoucí do celého světa

Thajsko je oprávněně považováno za jednu z největších dálnic pro drogy v jihovýchodní Asii. Přes Thajsko putují drogy z Myanmaru a dále do zámoří, zejména pak do Austrálie, na Nový Zéland a do Japonska

Za pádem jedné z největších drogových mafií stojí především vysoká výroba levných růžových nebo zelených pilulek s halucinogenními účinky, které se prodávaly za daleko nižší ceny než „klasické“ drogy.

Počty závislých jsou stále vysoké

V Thajsku je také velice vysoká míra závislosti oproti jiným zemím světa. Například drtivá většina vězňů je na nějaké droze závislá a obstarávají si svou dávku za astronomické částky i ve věznicích ve spolupráci s podplacenými dozorci.

I přesto, že je jisté, že došlo k velkému odhalení, nejvyšší bossové drogových mafií zůstavují prakticky vždycky nedostiženi a mohou tedy po čase pokračovat ve svém nekalém byznysu. Do věznic většinou putují méně podstatní přeprodejci, kteří ale o skutečných šéfech většinou nic nevědí, anebo ze strachu raději mlčí.

Vláda plánuje tvrdý postup vůči drogovým mafiím

Thajská vláda nyní chce v boji proti drogám vystupovat daleko razantněji. Má jít zejména o řadu změn nejen v rámci legislativy, ale také skutečného vymáhání zákonů. Policie a úředníci si nyní chtějí posvítit zejména na velké ropné a stavební firmy, kde se peníze za drogy snadno vyperou a mohou se snadno v nepřehledném účetnictví „ztratit“. Odhalit pak takové podvody v rámci velkých firem je dost náročné. Když je však nyní jasné, že jsou to právě tyto typy firem, je snadnější se na ně zaměřit a usilovat o přísnější kontrolu.

Práci policie i úředníků však komplikuje všudypřítomná korupce, která proniká až do nejvyšších soustav thajského policejního systému i soudnictví. A miliony nebo miliardami, které se v drogách točí, není problém uplatit prakticky kohokoliv. Dobrý úmysl je tedy jedna věc, ale skutečná praxe je o poznání složitěji proveditelná.