Město Kowloon, kde vládly gangy a zákon neplatil

Foto: Pixabay.com

Opevněné město Kowloon bylo centrem kriminální činnosti a největší manufakturou světa. Mnohá z jeho místa zůstávají dodnes zahalena rouškou tajemna, přesto se podařilo některá tajemství odkrýt. Místo žilo svůj vlastní život a neustále rostlo, nelidské podmínky navíc nahrávaly do karet kriminalitě a drogovému obchodu v čele s Triádami. Všechno, co okolní svět zakazoval, bylo v Kowloon Walled City povoleno.

Temné uličky plné odpadu a strachu

Asi nejvíce fascinující byly samotné budovy v Kowloonu, protože rostly do nebe bez jediného zásahu architekta. Nikdo moc nechápal, jak mohly stabilně držet i poté, co jim stavěli další a další patra. Celé opevněné město Kowloon tvořilo přibližně 300 vzájemně propojených budov, takže se jeden barák „držel“ druhého. Uličky mezi nimi byly tak úzké, že vedle sebe sotva prošli dva lidé.

Doporučujeme: Hongkongské klece, nedůstojné žití pro desítky tisíc lidí

Do některých míst se ani nedostávaly sluneční paprsky, a jediným světlem bylo pouliční osvětlení zavedené v 60. a 70. letech 20. století spolu s obecním potrubím. Ani to ale problémy úplně nevyřešilo. V některých místech protékala páchnoucí voda, a většina uliček byla zanesená odpadem, který odtud nikdo nevyvážel. Výjimkou pak nebyli krysy nebo šváby, a děti si hrály na střechách, kde bylo slunce a relativně čisto.

Město vyrostlo rychle a vymanilo se zákonům

Nikdo vlastně neví, jak mohlo něco takového vzniknout. Kdo by žil dobrovolně na takovém místě, a proč to nechala vláda zajít tak daleko? Na počátku tu stávala malá osada, později pevnost s 50 ozbrojenci, kteří dohlíželi na obchod se solí. Když se Hong Kongu zmocnila Velká Británie, odešli lidé do velkých měst, a zanechali po sobě prázdné byty. Kowloon se stal ideálním útočištěm pro squattery a uprchlíky před zákonem, což z něj udělalo nebezpečné místo.

Info: Sčítání obyvatel v roce 1987 uvádělo, že ve městě Kowloon žilo 33 tisíc obyvatel – některé odhady ale uvádí, že jich bylo přes 50 tisíc. Všichni žili na ploše 0,026 km² (asi 3 fotbalová hřiště), což z něj dělalo jedno z nejhustěji osídlených míst země.

Může vás zajímat: Hong Kong, turisty neprávem opomíjená destinace

Místní vláda sice zasáhla a několikrát squattery vystěhovala, ale oni se pokaždé vrátili zpět. Angličané tak postoupili opevněné město Kowloon čínské vládě, která ho ovšem nechala žít svým životem. To znamenalo jediné, a sice „neomezený“ prostor pro nezákonné činnosti jako byl obchod s drogami, nevěstince, herny nebo ordinování bez licence. Zejména vnější strana byla plná malých obchodů a zubních ordinací, kde vám zuby spravili za pakatel.

Největší výrobní centrum zničilo ostatní

Pod vládou gangů se ve městě dařilo manufaktuře, v níž pracoval téměř každý občan z Kowloonu. Výjimkou pro ně nebyly 12hodinové směny ani dětská práce, odvody státu byly přitom minimální, a Kowloon se tak stal největším výrobním centrem světa. Nikdo mu nemohl konkurovat, což působilo problémy zejména blízkému Hong Kongu, kam proudila drtivá většina výroby. Místní podnikatele to zlikvidovalo, a vláda to nedokázala zastavit.

Zásahy vlády nepomohly, město se vždy „zahojilo“

Vláda tehdejší Čínské lidové republiky provedla v Kowloonu na 3 500 zátahů, při nichž zatkla tisíce osob a zabavila přes 2 tuny drog. Ale život v Kowloonu, jako by se nezměnil. Nevěstince i herny fungovaly dál, obchod s drogami se ještě více rozrůstal, zatčení byli nahrazení jinými. Situace se vyostřila natolik, že se policejní hlídky bály do města vstupovat, takže museli chodit v několika skupinách alespoň po deseti, aby mohli čelit případné válce s gangy.

Konec Kowloonu kvůli letecké dopravě

Zničit kowloonské město možné bylo, ale vzhledem k jeho rozsahu do něj nechtěla čínská vláda investovat. Když ale začala výška některých budov ohrožovat leteckou dopravu na 200 metrů vzdáleném mezinárodním letišti Kai Tak, rozhodla se vláda pro jeho demolici. V roce 1987 vláda oznámila svůj záměr, a po obtížném procesu vystěhování probíhaly od 1993 do 1994 demoliční práce. Záhy byl na jeho místě vybudován rozlehlý park, v němž jsou dodnes některé historické památky.

Dnes stojí na jeho místě rozlehlý park, v němž byly zachovány některé historické odkazy. Opevněné město Kowloon stálo na Kowloonském poloostrově, který leží naproti Hong Kongu. Svého času býval Kowloon nejlidnatější oblastí v celém Hong Kongu a přiléhajících Nových Teritoriích, ačkoliv byla vždy správním městem Victoria. Dnes je z Kowloonu významná obchodní čtvrť mezinárodního významu.