V Číně mají skutečné město trpaslíků, kteří návštěvníkům tancují

Foto: Pixabay.com

V Číně se nachází město trpaslíků, které vypadá jako z pohádky. Místní obyvatelé jsou velmi malí, a předvádí návštěvníkům hip-hop dance nebo balet, a některé show zahrnují dokonce trpasličího krále.

Trpaslíci jsou sice smyšlené bytosti, a o to větší zájem vzbuzuje trpasličí město na jihu Číny. Vzniklo jako „dobročinný“ projekt, jak zachránit lidi s růstovou vadou před tempem dnešního světa, ve kterém nachází uplatnění jen těžko. Místo jinak známé jako „Království malých lidí“ je trochu bizarní, celé ho totiž tvoří domy ve tvaru hub, a v jeho čele stojí trpasličí král. Jeho zakladatel a tvůrce doufá, že z něj časem udělá jednu z hlavních atrakcí v zemi.

Trpaslíci mají vlastní show, a opravdu je to baví

Království trpaslíků vzniklo jako soukromý projekt místního milionáře, který chtěl najít liliputánům uplatnění, jehož v běžném životě dosahovali jen zřídka. Věřil, že i když jsou „jiní“, můžou se ve společnosti uplatnit a profitovat z toho. Způsob, jakým si trpaslíci v Číně „vydělávají na chleba“ neušel kritice nadnárodních humanitárních společností; jak jsme se ale od místních dozvěděli, žijí ve městě rádi, a práce je naplňuje.

„Je obtížné najít uplatnění ve světě, kde vás každý neustále přehlíží“, popsala svůj dřívější život 21letá Su Lun, která dnes šťastně žije „mezi svými“ ve městě Li-ťiang (Lijiang), kde se trpasličí město nachází.

Všichni členové města jsou zároveň jeho zaměstnanci, kteří vystupují v různých show. Nejčastěji to je Qigong (dechové a fyzické cvičení), scény z pohádek, baletní představení ala Labutí jezero, nebo hip-hop dance. Některá vystoupení představí i „trpasličího krále“, který je nejmenším ze všech obyvatel. Měří pouhých 100 cm, nosí zlaté hedvábné oblečení, a v průběhu show obvykle jezdí na tříkolové motorce.

Může vás zajímat: Staré město Lijiang vás katapultuje o 1000 let zpátky, jaké tajemství krývá?

Město vypadá jako z pohádky, ale nežijí v něm

Projekt byl zasazen do říše fantazie, aby působil tak nějak pohádkově. Domy ve tvaru nepravidelných kopců, z nichž vyčnívají věže, mají navodit atmosféru, že ve městě skutečně žijí trpaslíci. Jak ovšem uvedl jeho zakladatel: „Bylo by ponižující a nedůstojné, kdyby museli skutečně žít v takových domech“. Pro své zaměstnance proto nechal vystavět nedaleko trpasličího království téměř normální domy – tedy vypadají sice normálně a moderně, ale jsou uzpůsobené jejich výšce.

Pohádkové město tak využívají pouze k práci, vystupování před publikem, a po pracovní době odchází domů. V současnosti v trpasličím městě žije a pracuje kolem 150 liliputánů, Mingjing ale doufá, že dá do budoucna práci asi tisícovce takových lidí. Kdo se chce stát členem, musí být ve věku od 19 do 48 let, a nesmí být vyšší než 130 cm. Na trpasličí show se zatím chodí dívat výhradně studenti z okolních škol, majitel z nich chce ale udělat atrakci s celosvětovým jménem.


Kam dál? Podívejte se do našeho on-line magazínu o asijské kultuře a cestování