Vydejte se na Velkou čínskou zeď bez turistů

Foto: Pixabay.com

Velká čínská zeď patří k nejvyhledávanějším místům v Číně, takže jsou některá místa vyloženě přelidněná. Zástupy lidí se přetlačují v obou směrech, a jen těžko si užijete výhled na okolí, nebo si prohlédnete architekturu stavby. Naštěstí ale existuje mnohem více míst, která turisté navštěvují jenom málo nebo vůbec, a vy se tak můžete v klidu projít po ochozu Velké čínské zdi. Na která místa zamířit, abyste byli sami, a kterým se naopak vyhnout?

Kam nechodit, pokud nechcete být součástí davu

Turistům jsou přístupné jenom některé úseky Velké čínské zdi, velkou roli v tom hraje její stav, na kterém se podepsal čas. V odlehlých částech tak můžete najít na půl rozbořenou zeď, po níž se nedá téměř přejít, a někde ji zase rozebrali místní na stavbu garáží a domů.

Vůbec nejznámějším místem je oblast zvaná Badaling, která leží „nedaleko“ Pekingu (asi 50 km severně), odkud k ní jezdí autobusy několikrát za hodinu. Právě v těchto místech bylo zatím provedeno nejvíce renovačních prací, které vrátily zdi alespoň částečně její původní vzhled. Proč zrovna tento úsek je logické, mnoho turistů si totiž spojí návštěvu Pekingu se zajížďkou na Velkou zeď.

Na Badaling jsou napojeny úseky Juyongguan a Huanghuacheng, kde už není koncentrace turistů tak obrovská, ale stále zůstáváte v „centru dění“. K oblíbeným patří také úsek Mutianyu, který je k Pekingu druhý nejbližší. Výstup na něj je trochu strmější, táhne se po strmém srázu, takže tu není tolik turistů jako v Badaling, ale stále budete mít celkem problém „být sami“.

Může vás zajímat: Peking a jeho památky, některé jsou staré i 800 let

Důvodem, proč zůstává tolik úseků bez návštěvníků je zejména lenost čínských obyvatel, kteří preferují nejbližší místa. Komu naopak nevadí obětovat nějaký čas navíc, nemusí se přetlačovat se zástupy místních a užít si kouzlo původní čínské zdi.“

Obětujte trochu času a vydejte se dál

Pojedete-li z Pekingu, připravte se na přibližně 1,5 hodiny, které strávíte cestou k úseku Simatai vzdáleného asi 120 km severovýchodně od Pekingu. Kromě zřícenin je většina úseku dochována v původním stavu, a ne nadarmo je nazýván jako nejkrásnější úsek Velké čínské zdi. Projít ho je dobrodružství, ale vzhledem k členitosti a terénu a opakovanému klesání/stoupání vyžaduje trochu fyzické zdatnosti.

Většinu úseku už tvoří jenom zarostlá cestička, „zábradlí“ na většině míst opadalo, a tak je na místě i jistá dávka opatrnosti. Když vyjdete těsně nad ránem, uvidíte, jak se slunce postupně rozlévá po majestátní zdi i okolních kopcích. Většina míst bývá v ranních hodinách zahalená mlhou, která s vycházejícím sluncem ustupuje. Na Simatai přímo navazuje Jinshanling, další z velmi zachovalých úseků, který nabízí krásné pohledy na okolní scenérie.

Doporučujeme: Víte, kde končí, a kde začíná Velká čínská zeď?

Pěší trasy Velké čínské zdi (na celý den)

Nestačila vám procházka úsekem Simatai? Můžete se vydat po pěších trasách, které dohromady měří stovky kilometrů, na nichž potkáte živáčka jen zřídka. Ne vždy ovšem vedou po zdi, např. část úseku Jinshanling je součástí vojenského prostoru, takže ji musíte obcházet přes Pavoučí údolí. Kvůli strmému sestupu vám oklika zabere 2 – 3 hodiny, ale na druhou stranu tu můžete doplnit zásoby vody, něco pojíst, nebo dokonce přenocovat v jediném hostelu.

Až se vydáte znovu na cestu, projdete kolem malých polí místních zemědělců, až se po strmém výstupu opět napojíte na úzkou cestu vedoucí po zdi. Po chvíli následuje úsek Gubeikou, další z původních a neudržovaných (přesto zachovalých) úseků Velké čínské zdi, kde na turisty nenarazíte. Většinu z předchozího úseku Jinshaling bylo bohužel potřeb obejít po zmíněné trase.

Časová náročnost Siamatai – Jinshanling jsou přibližně 3 hodiny; z Jinshanling do Gubeikou potom 5 – chcete-li projít celou pěší trasu v zátahu, vyjděte časně z rána a počítejte s přibližně 8 – 10 hodinami cesty, kvůli obcházení vojenského prostoru může být cesta fyzicky náročnější. Projít si původní a zachovalé úseky Velké čínské zdi za to ale stojí, navíc budete po celou dobu obklopeni nedotčenou čínskou přírodou.