Ex-přítel mrtvé k-popové hvězdy Goo Hara šel do vězení za vydírání sexuálním videem

Odvolací soud poslal za mříže bývalého přítele zesnulé k-popové zpěvačky Goo Hara, která zřejmě spáchala sebevraždu poté, co čelila kybernetické šikaně. K odpovědnosti je volán její bývalý milenec, který měl dívku vydírat nevyžádanými e-maily, kde jí vyhrožuje ukončením její kariéry tím, že zveřejní jejich společná sexuální videa.

Bývalý milenec si natočil sex se zpěvačkou a hrozil jí zostuzením

Goo byla nalezena mrtvá ve svém bytě v listopadu 2018. Oficiální verze vysvětlení její smrti zní: sebevražda v důsledku kybernetické šikany. Během minulého roku byl ve spojitosti s dívčinou sebevraždou uvězněn kadeřník Choi Jong-bum, který byl usvědčen z mnoha trestných činů, včetně vydírání a ublížení na zdraví, za což dostal trest odnětí svobody.

On i žalující strana se však proti rozsudku odvolali. Odvolací okresní soud, který proběhl počátkem letošního července, pak výnos prvoinstančního soudu přehodnotil a muži udělil těžší trest a poslal ho za mříže na celý rok.

Jeho vydírání videozáznamem podle soudu vážně poškodilo pověst zpěvačky a způsobilo jí tak „nevratné trauma“.

„Choi si byl dobře vědom toho, že stupeň poškození zpěvačky by byl velmi závažný, pokud by sexuální videozáznamy unikly na veřejnost vzhledem k tomu, že oběť byla slavná celebrita,“ uvedl soud v prohlášení. Zároveň však ale dospěl také k tomu, že neexistují žádné dostatečné důkazy o tom, že by zpěvačka s jejich natočením nesouhlasila.

Konzervativní korejci by sexuální nahrávku nepřenesli přes srdce

Jihokorejský národ je i přes vysokou vyspělost stále velmi konzervativní a ženy, které se objevují v sexuálních videích bývají často zostuzovány, a to navzdory tomu, že jsou v těchto případech spíše oběťmi, než viníky. Pokud jsou pak tyto záznamy zveřejněny, bývají tyto ženy vyloučeny z kolektivu a sociálně izolovány.

Smrt hvězdy se všemi souvislostmi proto obrátila pozornost veřejnosti na „epidemii“ spycam zločinů (tedy špionáží webkamerou) a „porno-pomstám“, kdy jsou soukromá sexuální videa, ať už vytvořená se souhlasem oběti či bez něj, sdílejí bývalí partneři s cílem osobně poškodit své bývalé milenky. Proti těmto činům během posledních let v ulicích Soulu demonstrovaly desetitisíce žen.

Fanoušci Goové reagovali na soudní rozhodnutí se smíšenými pocity. Podle mnoha z nich jsou sankce stále příliš mírné. „Doufám, že dnešní rozhodnutí jí v nebi přinese nějakou útěchu,“ hořce komentoval jeden z nich.