Japonský superpočítač určený pro boj s koronavirem je nejrychlejší na světě

Superpočítač Fugaku vytvořený s podporou japonské vlády za účelem boje proti koronaviru byl koncem června letošního roku zařazen na první příčku žebříčku Top500 nejvýkonnějších počítačů světa. V pondělí 22. června 2020 to oznámili jeho tvůrci z výzkumného střediska Riken, kteří prací vedoucí k vývoji superpočítače strávili více než dvacet let. Samotný počítač však vytvořili za jedinou šestiletku.

První mise superpočítače je simulace kapének korinaviru

Seznam Top500 nejrychlejších počítačů světa je vydáván dvakrát ročně a hodnotí superpočítače na základě rychlosti v benchmarkovém testu stanoveném odborníky z Německa a USA. Fugaku vyvinuli odborníci na informační technologie ze společností Riken a Fujitsu. Tento počítač má rychlost kolem 415,53 petaflopsů, což ho činí 2,8krát rychlejší než superpočítače druhého stupně amerického summitu a tisíckrát rychlejší, než jsou nejrychlejší běžné stolní počítače.

Fugaku, což je alternativní japonský název hory Fuji, vyvíjejí jeho tvůrci šest let a očekává se, že jeho provoz bude plně spuštěn v dubnu 2021. Už nyní jej vědci ale začali využívat kvůli možnosti lépe pochopit chování kapének s koronavirem. Počítač má simulovat jejich možné šíření v kancelářských prostorech s různými druhy retenčního vybavení, jako jsou příčky, nebo v jedoucím vlaku s otevřenými okny a v dalších druzích různě disponovaných prostor.

„Doufáme, že špičkové IT řešení, které bylo speciálně vyvinuto k tomuto účelu, přispěje k významným pokrokům v řešení obtížných sociálních výzev, jako je pandemie covid-19,“ uvedl vedoucí střediska výpočetní vědy Riken Satoshi Matsuoka.

Unikátní výkonný stroj pro univerzální vědecké využití

Fugaku se kromě nejrychlejších počítačů světa umístil na předních příčkách i několika dalších seznamů. Stal se prvním počítačem, který současně seděl na špici seznamů Graph500, HPCG a HPL-AI. Superpočítače jsou pro současnou vědu ve všech ohledech životně důležitými nástroji. Jen tyto stroje jsou totiž schopné přiměřeně rychle provádět potřebné výpočty od předpovědí počasí až po výpočty nutné pro vývoje raket.