Nejkrásnější opice s označením „královny primátů“ můžete najít ve vietnamském Da Nangu. Fotografové a obdivovatelé přírody je milují

Královny primátů, jedině tak lze pojmenovat jedny z nejkrásnějších opic na naší planetě – langury duk. Zlatavě zbarvené langury duk jsou nevyčerpatelnou inspirací pro milovníky přírody a samotné fotografy, kteří se snaží zachytit veškeré krásy Země.

Živé zázraky poloostrova Son Tra

Pokud vás láká vidět langury duk v jejich přirozeném prostředí, budete se muset vydat až do dalekého Vietnamu, konkrétně na poloostrov Son Tra do centrálního města Da Nang, kde žije více než 400 těchto nádherných tvorů. Na langurách duk si můžete ihned všimnout, proč jsou tak specifické, jedná se převážně o jejich vzhled.

  • Jsou zlatavě zbarvené
  • Mají bílé vousky a rukavičky
  • Jejich nohy pokrývají červené nadkolenky

Život langur duk

Poprvé se langury duk objevily v roce 1771 v Indočíně a nyní jsou na seznamu ohrožených druhů pro jejich velice omezený počet. Nejlépe se jim daří v korunám stromů, v lese, který zaujímá neskutečných 4 400 hektarů půdy. Ovšem i přesto by pro žádného návštěvníka neměl být problém je okamžitě spatřit. Chodí se krmit dvakrát denně – brzy ráno a pozdě odpoledne. Les jim nabízí hojné zásoby potravin především v období mezi dubnem a červnem, kdy stromy mění své listy. Langury žijí ve skupinách a vždy se řídí svým vůdcem.

Langury duk v ZOO

Již několik světových ZOO si vylámalo zuby na odchovu těchto unikátních opic, například v San Diegu či Filadelfii nezvládli jejich krmení. Určité složení potravy těchto listožravých opic je velice choulostivé. Toho si byli ale dobře vědomi ve středočeské ZOO Chleby, kam se jim podařilo přivézt langury duk z Thajska v srpnu 2016. Jednalo se o jednoho samce a dvě samičky. Nikdo tenkrát nečekal, že by zvířata mohla přežít a dokonce odchovat mláďata. Leč podařilo se. Každá ze samic dokázala porodit zdravého samečka a nyní se má celá rodinka čile k světu.