Japonsko začíná účtovat plastové tašky, aby odradilo zákazníky od jejich nadužívání

Igelitové tašky jsou užitečné a všudypřítomné. Díky jejich dostupnosti, většinou zadarmo, si lidé na své nákupy dokonce přestali nosit tašky, protože ty igelitové jsou neustále k mání. Kde ale končí tenké fólie poté, co nám doslouží? Většinou na skládkách a následně v oceánech, kde hodně znepříjemňují život zdejším zvířecím obyvatelům. A to musí přestat. Japonsko se rozhodlo začít zákazníkům igeliťáky účtovat, přičemž vláda nechala na vedení jednotlivých obchodů, kolik peněz si za ně řeknou. V ostatních zemích už bylo toto opatření zavedeno mnohem dříve. Japonsko se s nimi nyní rozhodlo srovnat krok.

Připojili se ke světu a účtují igelitové sáčky

Veškeré japonské obchody, včetně všudypřítomných obchodů se smíšeným zbožím, dostaly za úkol samy rozhodnout, kolik yenů budou svým zákazníkům za jednorázové igelitové tašky účtovat, přičemž společná minimální cena činí 3 yeny, tedy v přepočtu něco přes 50 haléřů. Nové pravidlo, které bylo zavedeno počátkem července 2020 už začalo mít svůj efekt. Tu a tam se některý z nakupujících ujišťoval, zda si s sebou nezapomněl donést svoji vlastní tašku.

Aby zamezili znečišťování oceánů a uvolňování jedů do přírody, Japonci většinu svého plastového odpadu spalují. To ale rovněž zanechává své ekologické dopady. A někteří zdejší lidé si to moc dobře uvědomují.

„Existuje spousta problémů, jako je životní prostředí a globální oteplování. Každý z nás by si měl být těchto problémů více vědom. A proto také nosím svou vlastní nákupní tašku,“ uvedl pro reportérku agentury AFP šestašedesátiletý Yoshimi Soeda z Tokia. „Dopadů na životní prostředí se bojím. Chtěl bych, aby se plastové sáčky a obaly na potraviny vyměnily za něco ekologičtějšího,“ dodal muž s tím, že si ale uvědomuje, že to určitě nebude snadné.

Japonsko vygeneruje více plastů než USA

Přestože Spojené státy americké dlouhodobě patří k nechvalné špičce světových producentů odpadu, z hlediska produkce plastového odpadu na hlavu člověka je na tom mnohem hůře Japonsko. Organizace spojených národů proto tuto východní zemi kritizuje za příliš pomalý postup v jeho snižování. Japonsko se proto zavázalo „omezit nadměrné používání plastů a přemýšlet o tom, jak je používat rozumněji.“ Tak se to říká v novém politickém dokumentu, který poodhaluje záměry zdejší vlády ohledně environmentálního chování. Zavedení celostátního poplatku má být jedním z prvních kroků, jehož cílem je „přimět lidi, aby dvakrát přemýšleli, zda je taška skutečně nezbytná, a pomáhat jim tak revidovat svůj životní styl,“ uvedla vláda v dokumentu.