Rozdělené Koreje slaví sedmdesáté výročí začátku korejské občanské války

Severní a Jižní Korea ve čtvrtek 25. června 2020 ohlásily 70. výročí začátku korejské války, která už stála životy milionů lidí a technicky vzato dosud neskončila. Tento válečný konflikt přitom odstartovala komunistická Severní Korea, která se tak snažila násilně sjednotit ostrov, který koncem druhé světové války rozdělilo Rusko a Spojené státy americké. Boje sice skončily, nicméně konec války dosud nebyl stvrzen mírovou smlouvou. Poloostrov a s ním i miliony rodin proto zůstaly rozděleny demilitarizovanou zónou.

Jižní Korea své severní sousedy ekonomicky už dávno porazila

„Korejská válka nás dovedla tam, kde nyní jsme,“ uvedl jihokorejský prezident Moon Jae-in během úterní ceremonie.

„My všichni toužíme po míru. Nicméně pokud někdo ohrožuje bezpečnost a životy našich lidí, budeme na to pevně reagovat,“ uvedl výhružně s tím, že soutěž obou částí Koreje byla už dávno rozhodnuta. Jižní Korea své severní bratry více než padesátinásobně předehnala v úrovni zdejší ekonomiky.

Jižní Korea během slavnostní ceremonie oficiálně přijala 150 repatriovaných vojáků z Havaje, kteří byli vyzvednuti ze Severní Koreje. Byly také přehrávány videonahrávky vůdců z dvaadvaceti zemí, které vytvořily v rámci OSN koalici podporující jih korejského poloostrova. Již dříve přitom ministři obrany Soulu a Washingtonu opětovně potvrdili svůj závazek bránit „tvrdě vybojovaný mír“ mezi korejskými zeměmi.

Korejský konflikt stál životy milionů

Ozbrojené střety mezi Severní a Jižní Koreou začaly 25. června 1950, když na jih poloostrova dorazila severokorejská invaze s cílem násilně sjednotit to, co bylo spojeneckou smlouvou koncem druhé světové války rozděleno. Během tři roky trvající občanské války přišlo o život na tři miliony Korejců, z nichž většina byla z řad civilistů.

Kromě toho padlo také kolem 37 tisíc Amerických vojáků z celkem více než 40 tisíc zabitých vojáků OSN. Čína, která podporovala Sever, podle odhadů zaznamenala až 400 000 úmrtí. Oficiální čínské odhady však hovoří „pouze“ o 180 tisících obětí. I tak jsou to však čísla obrovská.

Sever píše jinou historii

Přestože historické prameny hovoří jasně, Severní Korea hovoří o korejské válce poněkud jiným způsobem. Podle zdejších historiků to byli právě Severokorejci, kteří byli napadeni, na což reagovali protiútokem.

V Pchjongjangu se občané a vojáci zúčastnili ceremonie na hřbitově válečných hrdinů, aby jim položili květiny a poklonili se jim.

„Nepostoupíš ani centimetr země!“ hlásá nápis na soše s kulometem.

Oficiální noviny Rodong Sinmun zveřejnily více než deset příběhů o válce spolu s tvrzením redakce, že „americká invaze proměnila celou zemi na popel“, ale nakonec byli „agresoři“ donuceni podepsat „dokument o kapitulaci“. „Příměří není mír,“ doplnily noviny. „Nepřítel usiluje o chvíli, kdy zapomeneme na 25. června a snížíme svou ostražitost.“ Tím také Severní Korea ospravedlňuje svůj ohromný arzenál jaderných zbraní, které země údajně potřebuje, aby zabránila americké invazi.