Zvláštní česnek z ostrova Ly Son získal označení GI

Vietnamský národní úřad pro duševní vlastnictví, které spadá od Ministerstvo vědy a technologie nyní dalo odrůdě česneku z ostrova Ly Son označení GI. To je zeměpisné označení pro produkty s výjimečným místem produkce, díky kterému může být oblast lépe chráněna. Žádost přitom zemědělci podali na úřad již před rokem. Česnek se tak může stát zásadní součástí ekonomiky, společně s dalšími známými a často konzumovanými surovinami.

Velká pomoc místním pěstitelům

Místopředsedkyně Okresního lidového výboru, Pham Thi Huong tuto informaci potvrdila. Zařazení do GI jim pomůže především v tom smyslu, že se jejich česnek nebude poškozen jiným druhem z jiných provincií. Jde o progresivní způsob, jak ochránit jedinečný druh česneku a zároveň podpořit místní ekonomiku. Ministerstvo proto podporuje také zapojení hi-tech možností pro udržitelné pěstování a export této suroviny.

V roce 2007 Národní úřad pro duševní vlastnictví Vietnamu kromě tohoto speciálního druhu česneku uznal i další suroviny, které se na ostrově Ly Son pravidelně pěstují a exportují se také do dalších zemí. To je pro zemědělce velkou výhodou, protože jsou mnohem lépe chráněni ze strany vedení země. Mezi další suroviny, které se na seznamu tehdy objevily, jsou:

  • cibule,
  • mořské plody,
  • česnekové víno,
  • mořské řasy.

Ekonomika Ly Sonu se těší na velké zisky

Každá země se soustředí na jiné zdroje obživy. Pro někoho je to cestovní ruch, pro nádhernou provincii Ly Son se jedná o pěstování a export potravin. Ostrovani by podle průzkumů mohli ročně vypěstovat až 2 500 tun česneku a 6 500 tun fialové cibule na 1 000 ha zemědělské půdy. Cena za kilogram čerstvého česneku je přitom 2,6 amerického dolaru a 6,6 dolaru za kilo sušeného česneku.

Ostrov má v plánu pěstovat také organický černý česnek a vyrábět česnekový olej pro vývoz do Japonska, USA a dalších asijských zemí. Tento ostrov má kolem 22 000 stálých obyvatel a z nich se 73 % živí pěstováním česneku a cibule. Mnoho z nich se zabývá zároveň i rybolovem. Místní obyvatelé jsou známí používáním bezpečných zemědělských postupů a zakládají si na vysoké produktivitě.

Podívejte se na produkci na vlastní oči

Na ostrovech se rozvinula služba netradičních, ekologických zájezdů v 18 hotelech, penzionech a v 56 místních rodinách, které poskytují ubytování turistům. Dohromady přitom mají kapacitu asi pro 2 000 návštěvníků. Ročně ostrov Ly Son a An Bihn navštíví více jak 200 000 turistů, kteří se jezdí dívat na spící sopky.

Plantáže a způsob pěstování je ale také skvělou zastávkou během ubytování. Ostrovy byly vytvořeny erupcí sopky před 25 až 30 miliony let. A zanechaly za sebou krásné skály, útesy, jeskyně a jezera. Pro návštěvníky jsou tak ideálním místem pro odpočinek a pro výlety za poznáním netradiční krajiny.