Bollywood zažívá kvůli koronaviru těžké časy

Pandemie koronaviru zasáhla celý svět. Letos na jaře se svět doslova na chvíli zastavil. V důsledků mnoha opatření došlo ke změnám jak v každodenním životě, tak téměř ve všech odvětvích. Výjimkou není ani filmový průmysl a kina. Ta musela být zavřena a všechny očekáváné filmové premiéry byly přeloženy na dobu neurčitou. Krize postihla i takového velikána v produkci jako je Bollywood.

Odložené premiéry, zrušené natáčení a ztráta práce

V Indii kvůli šíření koronaviru platil od 25. března přísným zákaz fungování kin. Ze stejného důvodu bylo pozastaveno také veškeré natáčení zveřejňování dlouho očekávaných filmových novinek. Největší filmový průmysl světa je ocitl v problémech. Kultura filmů a filmových hvězd má v Indii úplně jiný rozměr než jinde na světě. Filmové hvězdy jsou veřejností doslova uctívány. V roce 2019 bylo v Indii dokonce vydáno více než 1 800 filmů. Není divu, že film má v tomto prostředí silnou tradici.

To, že lidé nemohou navštěvovat kina, nesou velmi těžce. Složitější situaci ale řeší všichni ti, kteří jsou přímo nebo nepřímo průmyslem zaměstnáni. Velkolepost bollywoodských filmů spočívá v neuvěřitelně velkém týmu lidí, kteří se podílejí na komparzu, tvorbě velmi zdobených kostýmů a dalších potřebných pracovníků.

Měl by se bát bollywood konkurence?

Některé filmy, které musely zrušit velkolepou premiéru se rozhodly film představit na některých online platformách jako Amazon Prime a Netflix. Přestože je v Indii velmi populární chodit pravidelně do kina, filmoví tvůrci se bojí konkurence ze strany těchto oline poskytovatelů. Ty se sice nevyrovnají kinům vyšší třídy s občerstvením, klimatizací a případnou přikrývkou, jak je v Indii zvykem, ovšem v současné době jsou pro diváky jediným řešením.

Zážitek z kina je hluboce zakořeněn v krvi Indů. Zřejmě úmyslně nechtějí měnit svou dlouholetou tradici a kulturu, ovšem současná situace dopomohla k rozkvětu moderních technologií a nových možností ve sledování filmů. Příkladem je mumbaiská učitelka Nigel D’Souza vždy upřednostňovala sledování filmů v kinech. V době karantény se rozhodla pro předplacení služeb Netflix a Amazon Prime. Ze sledování libovolného počtu filmů bez jakýchkoliv obav z viru byla naprosto nadšená.

Ředitel obsahu Amazon Prime pro Indii Vijay Subramaniam uvedl, že se rozhodně nebudou snažit o vytlačení klasických kin. Jejich cílem je pouze nabídnout trhu další alternativy, aby mohl spotřebitel vybírat podle preferencí toho, co a kde chce sledovat.

Je jen otázkou, jak rychle se otevřená indická kina budou plnit, a kdy se jejich fungování vrátí do původního stavu. Už teď je ale jasné, že nové technologie nabídnou nové možnosti, které mohou klasická kina doplnit. Díky nim dokonce diváci během pandemii mohli vidět nové filmy, které se musely obejít bez plánované premiéry a byly představeny online.