Indonéská lékařka zachraňuje životy nevinných psů

Celý svět zaznamenal v posledních měsících velké změny. Celosvětová pandemie koronaviru se dotkla mnoha životů a změnila mnoho osudů. Málokdo si ale uvědomuje, že nejen těch lidských. Mnoho lidí se v důsledku koronavirové krize nezvládne postarat o své čtyřnohé mazlíčky. Velkou hrdinkou je ale indonéská lékařka, která bojuje za jejich záchranu. Kromě toho, že je jako lékařka v aktuální situaci velmi vytížená, věnuje se péči o opuštěné psy.

V nemocnici testuje pacienty a v útulku pečuje o psy

Susan Somali je 55leté matka dvou děti z Jakarty, která pracuje v laboratoři. V současné době testuje neuvěřitelné množství vzorků na koronaviry ale i další nemoci. Od dětství ale miluje zvířata a vždy se snažila zachránit ta upuštěná. Dnes má vlastní útulek s 5 000 metry čtverečními, kde se stará o několik plemen psů, kteří potřebovali zachránit, bohužel i před řezníky a majiteli kontroverzních restaurací. Problémem je, že se obchodníci obracení na majitele s ekonomickými potížemi a nabízejí z jejich mazlíčky lákavé odměny. Susan dlouhodobě spolu s mnoha aktivity bojuje o zastavení indonéského trhu se psím masem. Dotáhnout tento celoživotní boj do zdárného cíle je jejím velkým snem.

Dnes se o psy stará v útulku, který založila

V roce 2009 spolu s několika přáteli založila sbírku nemocných a opuštěných zvířat, která vedla až k založení vlastního útulku. V Indonésii je maso psů často kulinářskou specialitou nemuslimských menšinových skupin. Obchod se psím masem tuto oblast trápí dlouhodobě. Susan Somali se rozhodla tomuto negativnímu jevu čelit a co nejvíce psů s tímto osudem zachránit. Před místní korejskou restaurací zachránila už několik psů.

Složitější péče kvůli koronaviru

Kvůli důsledkům pandemie je provoz útulku mnohem těžší. S poklesem ekonomiky začaly také klesat sponzorské dary a příspěvky dobrovolníků. Pro Susan Somali je v této chvíli velmi obtížné zajistit psům stejnou péči jako před vypuknutím pandemie. Kromě vyšších nákladů na provoz se ale aktuální situace projevila také jinak. Každý den v útulku přibude kolem 10 nových psů. Mnoho lidé se bohužel ocitlo bez práce a nemají prostředky na to, aby se o své mazlíčky postarali. V lepších případech je proto dávají do útulku. Podle Susan ale někteří pouze uvízli v zahraničí nebo jsou izolování v karanténě a nemohou se o své psy postarat.

Vzhledem ke zvýšení počtu zvířat a snížení finančních prostředků je pro Susan provozování útulku nelehkým úkolem. Měsíční náklady včetně platů zaměstnanců a denních nákladů na půl tuny masa pro zvířata činí okolo 29 000 dolarů. Ona se ovšem nevzdává, naopak je ještě více odhodlaná bojovat. Susan Somali je skutečnou hrdinkou Jakarty. Nejen že se testováním vzorků podílí na záchraně lidských životů během pandemie, zachraňuje několik psů denně, o které se jejich majitelé kvůli finančním potížím nemohou starat.