Válka proti drogám má na svědomí 122 dětských obětí

Část veřejnosti si myslí, že vílka s drogami na Filipínách vedla k beztrestnému systematickému a rozšířenému zabíjení. V červnu byly zveřejněny podrobnosti týkající se nezletilých obětí. Prezident Rodrigo Duterte rozpoutal v roce 2016 na Filipínách tažení proti drogám. Za vzniklé násilí ale sklízí po celou dobu velkou kritiku. Zejména za tisíce mrtvých. Bohužel, jak se ukázalo v uplynulých dnech, mezi obětmi byly často i děti. Použití smrtící síly na podezřelých z drog od roku 2016 na Filipínách vyvolalo další vlnu diskuzí a zejména kritiky.

Oficiální číslo je podle některých organizací pouze špičkou ledovce

Rada OSN pro lidská práva se připravuje na zhodnocení situace na Filipínách. Vyzvala proto dvě tamní nevládní organizace, aby zveřejnily podrobnosti. Ty přišly se šokující zprávou. Bylo podle nich zabito nejméně 122 děti, mnohdy dokonce úmyslně. Skutečné počty jsou ale podle jejich obav zřejmě vyšší než uvedené číslo. Za větší polovinu je pravděpodobně zodpovědná tamní policie, dalšími vrahy byli neznámí jedinci v masce nebo kukle.

Světová organizace proti mučení (OMCT) a Dětské zákonné a rozvojové středisko (CLRDC) vydalo před pár dny zprávu s názvem „Jak to mohli mému dítěti udělat?“. Právě tato zpráva dokumentuje zabití 122 dětí ve věku od 1 roku do 17 let v období od července 2016 do prosince 2019 v celé zemi. Generální tajemník organizace proti mučení Gerald Staberock ale novinářům upřímně prozradil, že jde pouze o zlomek případů, ke kterým v tomto období zřejmě došlo.

Zpráva uvádí také důvody, proč byly oběti zabity

Zpráva se věnuje také tomu, proč byly jednotlivé oběti zabity. Osudným se jim nejčastěji stalo to, že byly v nesprávném čase na nesprávném místě, a to buď jako svědek zavraždění jiné osoby nebo v případě zbloudilé kulky při policejních operacích. Výjimkou nebyly ani případy zabití, kvůli chybné identitě dítěte.

Cílem OSN je podle slov šéfky pro lidská práva Michelle Bachelet oficiální vyšetřování tisíců mimosoudních vražd, svévolných zatýkání a násilných zmizení, ke kterým došlo beztrestně během čtyřleté války s drogami. Zveřejněná čísla naznačují, že během protinarkotické kampaně bylo zabito nejméně 8 663 lidí, přičemž odhady některých skupin pro lidská práva dokonce uvádějí více než 27 000. V loňském roce proto 47členná Rada OSN pro lidská práva hlasovala, aby došlo k prozkoumání údajných zločinů spojených s brutální válkou proti drogám prezidenta Duterta.

Jak se zdá, je na místě, že OSN požaduje nezávislé a nestranné vyšetřování porušování lidských práv na Filipínách. Velmi často je ale obtížné dopátrat se k pravdivým závěrům. Mnoho svědků nešťastných událostí se bojí veřejně vystoupit a prezentovat pravdu. S podporou organizace, jakou je OSN, by podle přání mnoha pozůstalých mohlo dojít k řádnému prošetření.