V Kazachstánu se šíří nebezpečný virus, který by mohl být horší než koronavirus

Varování přichází opět z Číny, podle jejíchž představitelů se v Kazachstánu vyskytly případy nákazy novým virem, který má potenciál mít závažnější následky než koronavirus, který vědci označili jako SARS-CoV-2.

Neznámý a nebezpečný „zápal plic“

Od poloviny června letošního roku došlo v některých částech této asijské země, jedné z bývalých republik Sovětského svazu, k vysokému nárůstu případů tohoto nového onemocnění. Podle údajů ministerstva pro zdravotnictví zaznamenali epidemiologové a další odborníci pouze v období mezi 29. červnem a 5. listopadem 2020 více než 32 tisíc případů, kdy došlo k nákaze novým virem. Z těchto případů bylo bohužel již 451 fatálních, tedy končících smrtí nemocného. Ministerstvo provádí intenzivní výzkum tohoto onemocnění, ale zatím se nepodařilo jednoznačně prokázat, jaký virus je způsobuje.

Pokud jde o údaje za Kazachstán z první poloviny roku 2020, podle údajů čínského velvyslanectví došlo v této zemi od počátku roku již k 1772 úmrtím. Velvyslanectví se údaji zabývá a průběžně je sleduje, část těchto obětí představovali čínští občané.

Nemoc, která svými příznaky připomíná zápal plic, má podle varování určeného občanům Číny žijícím v Kazachstánu vyšší úmrtnost než obávaný koronavirus. Pokud jde o doporučená ochranná opatření, prozatím se neliší od těch, přijatých v rámci koronavirové pandemie, ale je možné, že v závislosti na rozšiřování poznatků o příčinách nemoci se opatření budou aktualizovat.

Pokud jde o denní nárůst pacientů, u nichž je toto nové a potenciálně velmi nebezpečné onemocnění diagnostikováno, jedná se přibližně o 300 případů, přičemž se jedná o hospitalizované pacienty.

Údaje z června tohoto roku, hovořící o počtu úmrtí v souvislosti se zápalem plic, jsou alarmující, a to zejména z toho důvodu, že číslo představuje čtyřnásobný nárůst oproti předchozímu stavu za minulý rok. Lidé byli samozřejmě testování také na onemocnění COVID-19, to se ale u mnohých z nich nepotvrdilo.

Co víme o běžném zápalu plic

Zápal plic (známá forma) se ve světě vyskytuje velice hojně, způsobují ho především bakterie, ale také viry, a dokonce i houby. Postihuje obě plíce a pokud jde o příznaky, mezi typické a nejčastější patří:

  • zimnice
  • nevolnost
  • bolest svalů
  • kašel, a někdy i
  • zmatenost.

Kazachstán a koronavirus

Pokud jde o onemocnění COVID-19 a jeho průběh v Kazachstánu, je v této zemi více než 53 tisíc diagnostikovaných případů nákazy a kolem 260 zemřelých. 16. března byla vyhlášena všeobecná karanténa spolu s dalšími ochrannými opatřeními, z nichž řada byla 11. května zrušena nebo zmírněna. Podle údajů se zdá, že tato země čelí další vlně koronavirové epidemie, nedávno přibylo jen za jeden den téměř 2 tisíce nových případů. Novou vlnu navíc výrazně komplikuje a zhoršuje právě šíření výše uvedeného nového typu zápalu plic.