Nejlepší asijské filmy s LGBTQ tématikou, které musíte vidět

Překazil vám koronavirus plány a vy musíte zůstat doma? Nic si z toho nedělejte. Máme pro vás seznam filmů z Asie, které si můžete pustit v pohodlí domova. Navíc pokud jste kvůli viru museli letos oželet letošní Prague Pride, shlédnutí těchto filmů vám ho může malinko nahradit. Zabývají se totiž LGBTQ tématikou.

Možná jste už viděli Moonlight, Call Me by Your Name či Carol. A nejen jednou. Pokud se řadíte mezi fandy tohoto žánru, máme pro vás dobrou zprávu. V našem seznamu si najdete další oblíbence. Asijská kinematografie si u nás teprve buduje základnu fanoušků. Dejte jim šanci i vy a uvidíte, že nebudete litovat. Mezi naše oblíbené patří:

  • Baka Bukas
  • Goodbye Mother
  • The Half of It

Baka Bukas

Je film režírovaný Samanthou Lee. Ta prostřednictvím snímku chtěla na LGBTQ komunitu upozornit a zároveň ji prezentovat lépe, než tomu bylo doposud. Baka Bukas vypráví o lesbičce z Manily, Alex. Ačkoliv o své orientaci řekla téměř všem lidem okolo ní, své nejlepší přítelkyni Jess zatím ne. Je do ní totiž tajně zamilovaná. Pravda ale brzy vyjde najevo a obě přítelkyně se musí vyrovnat se svými city, které chovají jedna k druhé a přehodnotit svůj dosavadní vztah.

Film vznikl na základě osobních zkušeností režisérky. Pokud se vám zalíbí, doporučujeme také shlédnout snímek Billie and Emma. Ten je rovněž založen na skutečných událostech, které se staly režisérce filmu.

Goodbye Mother

Film byl natočen roku 2019 režisérem Trinh Dinh Le Minhem. Vypráví o tom, že ačkoliv se jinde po světě sňatky stejnopohlavních párů stávají běžné, v tradiční a konzervativní vietnamské společnosti stále zůstávají tabu. Příběh vypráví o Vanovi, který se jakožto dědic a pokračovatel rodu navrací z Ameriky, aby byl přítomen přemístění otcovi hrobky.

Jeho rodina je překvapena, když jim představí svého kamaráda Iana. Nikdo z nich netuší, že jsou ve skutečnosti partneři. Van se musí vypořádat s předsudky, nevraživostí a očekáváním rodiny, že zplodí potomky a naplní své povinnosti coby dědic svého otce. Jak to celé dopadne? Podívejte se ještě dnes.

The Half of It

Filmy s LGBTQ tématikou na komerčních platformách často nenajdete. The Half of It by to mohlo změnit. Film byl produkován Netflixem a režírován Alicí Wu. Zaměřuje se na chytrou a šikovnou studentku střední školy Ellie Chu, která se snaží přivydělávat psaním poesie. Chlapci jí platí za to, že pro ně skládá básně pro slečny, které se jim líbí.

Jednou Elli dostane zadání, aby napsala báseň pro dívku, do které je tajně zamilovaná. To, co se stane potom, vás dojme a vykouzlí vám úsměv na tváři. Jde o velmi hřejivý příběh o přátelství a lásce. Film moc hezky tematizuje jak sexuální orientaci, tak rasové a jazykové rozdíly a dotýká se i náboženství.