Nejstarší game youtuberka světa z Japonska touží k 91. narozeninám dostat PlayStation 5

Už jste někdy slyšeli svoji babičku či prababičku, jak si posteskla nad tlačítkovým telefonem větu typu: „Já už těm moderním novinkám nerozumím, už jsem na to moc stará!“? Nejedna z našich starších příbuzných tuhle větu čas od času vypustí z úst. To ale není případ japonské babičky Hamako Mori, která je ve svých devadesáti letech oficiálně nejstarší herní youtuberkou světa. Nejenže téměř veškerý svůj volný čas tráví tím, že paří všechny nejnovější i starší herní tituly, ale ještě o tom natáčí svůj videoblog, který pravidelně zveřejňuje na Youtube.com.

Ve hře můžete dělat, co chcete, dodává to motivaci do života

Každé ráno drobná devadesátiletá Japonka vstane z postele, sepne si své stříbrné vlasy do pevného ohonu a provede sérii protahovacích cvičení rukou. V kloubech jí povážlivě lupe, ale je to zapotřebí, aby své prsty a šlachy udržovala co nejpohyblivější. Některé nejmodernější hry na konzoli PlayStation totiž vyžadují velmi obratné pohyby rukou, které mohou být v jejím případě náročné.

Hamako Mori totiž není jen tak obyčejná babička. Namísto vyšívání a pletení věnuje téměř veškerý svůj čas hraním počítačových her. A že to není žádný noob – tedy nováček! Hry ji chytly v roce 1981 a od té doby má na svém kontě přes dvě stovky herních titulů, mezi nimiž namátkou nechybí ani legendy, jako je Super Mario Brothers, Final Fantasy nebo Call of Duty, u které podle svých slov dokázala sedět až do dvou hodin do rána. Mezi její nejoblíbenější ale patří akční série Grand Theft Auto a populární fantasy RPG Elder Scrolls V: Skyrim.

V Guinessově knize rekordů jako nejstarší youtuberka světa

Po pár desítkách let hraní si Mori začala připadat u svých her tak trochu sama. Rozhodla se proto spojit se s ostatními hráči a sdílet s nimi vzájemně své herní zkušenosti. A protože ani na tomto poli nebyla žádným nováčkem, rozhodla se rozjet svůj vlastní kanál na YouTube. Svůj nápad zrealizovala v roce 2014. S natáčením videí, které zveřejňuje tři až čtyřikrát do měsíce, jí pomáhá její vnuk. Dosud přilákala přes 300 000 odběratelů svých videí, která nasbírala miliony shlédnutí.

„Je to legrace, spousta lidí raději sleduje moje videa, než aby sami hráli,“ podivuje se se smíchem herní babička.

Její videa jsou většinou záznamy jejích herních sessions, ale některé z nich také poodhalují roušku jejího osobního života. Jedno takové pak zobrazuje, jak Mori sfoukává svíčky na svém narozeninovém dortu s devadesátkou obklopená svojí rodinou, která jí udělala ohromnou radost narozeninovým dárkem: z balicího papíru rozbalila zbrusu novou herní konzoli PlayStation 4.

To jí udělalo velkou radost, ale je jí jasné, že ta nepotrvá věčně. Spousta nových herních hitů totiž bude dostupná výhradně na očekávané konzoli PlayStation 5, kterou si nutně potřebuje pořídit k narozeninám následujícím. „Už se na vydání PlayStation 5 těším, musím ho mít! Vážně!“ dodává zaníceně.