Ultrarychlý internetový kabel společnosti Facebook a Google se možná Hong Kongu vyhne

Technologičtí lídři Google a Facebook společně už nějakou dobu plánují vybudování ultrarychlého internetového kabel mezi Los Angeles a Hongkongem. Kabel by měl vést pod hladinou Tichého oceánu. Jeho délka bude více jak 12 870 kilometrů. Původně vysoce autonomní Hongkong se měl stát klíčovým strategickým bodem pro Asii. Vzhledem k současným změnám a situaci v tomto městě budí projekt s názvem Pacific Light Cable Network (PLCN) velké emoce.

Velké změny v Hong Kongu

Po přijetí kontroverzního zákona zaměřujícího se na separatistické, podvratné a teroristické aktivity a spolupráce s cizími silami s cílem ohrozit národní bezpečnost, převezmou čínské úřady kontrolu na Hong Kongem. K zajištění pořádku plánuje ve městě zřídit tzv. národní bezpečnostní agenturu. Tento krok vyvolal vlnu nepokojů ale také velké obavy. V souvislosti s plánovaným kabelem společnosti Google a Facebook je označován za perfektní nastroj pro špiony.

Obavy z napíchnutí kabelu

Největší část kabeláže bude vlastněna společnostmi Google a Facebook. Dalším vlastníkem by ale měla být také firmy Pacific Light Data Co. Ltd. se sídlem v Hongkongu, která patří mezi největší telekomunikační společnosti v Číně. Kritici poukazují na současné změny v Hong Kongu a bojí se špionáže ze strany Číny. Není žádným tajemstvím, že Čína je veřejně s mnoha špionážemi spojována. Přístup k vysokorychlostnímu kabelu plného informací právě v tomto městě není podle některých nejšťastnějším řešením.

Variantou je Hong Kong obejít

To, že se projektu účastní největší čínská telekomunikační společnost, pochopitelně vlastněná státem, vyvolalo mnoho pochybností. Díky přístupu získá Čína možnost z vysokorychlostního kabelového spojení odposlouchávat prakticky všechno. Obavy jsou na místě zejména proto, že v Hong Kongu kabel nepovede pod mořským dnem ale samotným městem. Případný přístup k němu bude jednoduchý.

Životní styl dnešní doby vyžaduje moderní technologie a jejich vzájemné propojení, kterým je internet. Právě kvůli velkému množství obsahu na internetu plánovala společnost Google a Facebook vytvoření nové infrastruktury schopné rychle a efektivně přesouvat digitální data. Dříve navrhovaná varianta počítala s propojením USA a Asie, posléze i Evropy. Zapojení Hong Kongu s nadvládou Číny do projektu se ale podle mnohých zdá být riskantní.